World Cinema People: Ten Years

rialtoNews

Dongwei_Sonwee

It’s been almost 20 years since authority over Hong Kong passed from Britain to China. China promised not to interfere with Hong Kong’s liberal way of life, though eventually that’s exactly what the Chinese authorities did. Made on a shoestring budget, Ten Years comprises five short films by five directors in which they express their fears for the future in five stories all set in a rather dystopian 2025. What did the audience think of this film?

 

Photos and text: Maaike Bloem

 

JasminaJasmina:

Ik wist weinig van het onderwerp af en werd daardoor verrast door de problemen in Hongkong spelen. Ik vond vooral de eerste film erg krachtig. Het terrorisme maakte het tot een zeer actuele invulling van de problematiek. Alle films samen gaven een erg negatief beeld over de toekomst van Hongkong onder de Chinese overheid. Hoewel het mooi is om te zien hoe vijf films op een totaal verschillende manier hetzelfde thema belichten, had ik ook graag een pro-chinees beeld willen zien.

 

 

 

 

DjurreDjurre:

De films gaven echt een statement af. Wat indruk op mij maakte was dat de vijf films allemaal op hun eigen manier de strijd tegen de Chinese overheid weergeven. Opvallend dat uit alle films de uitzichtloosheid en de angst van de mensen in Hongkong spreekt. De onderdrukking van de burgers door de overheid is ook een universeel probleem. Als je nadenkt over dat er zo veel mensen in onderdrukking leven maken deze films extra indruk.

 

 

 

 

Dongwei_SonweeDongwei en Sonwee:

We vonden het heel tof. We hadden ons bewust niet ingelezen en we waren meer onder de indruk dan gedacht. De verschillende films waren allemaal een originele vertolking van de thema’s. Het meeste indruk heeft de derde film op ons gemaakt. Het verbieden van de taal gaf op een heel subtiele manier de angst weer. Ook gaf de film het beste de invloed van de problemen op het dagelijks leven weer.