Winnaars 7de editie World Cinema Amsterdam: jury koos Aquarius, publiek ging voor The Salesman

rialtoNews

Aquarius_1-post

Gisteravond zijn in het Amsterdamse filmtheater Rialto op de slotavond van de 7de editie van World Cinema Amsterdam de winnaars van de Jury en Audience Award bekendgemaakt. De Braziliaanse film Aquarius van Kleber Mendonça Filho werd bekroond met de World Cinema Amsterdam Jury Award. De Audience Award ging naar de film waarmee het festival opende: The Salesman van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi.


Jury Award

Voorafgaand aan de Nederlandse première van de slotfilm Neruda (Pablo Larrain) werd de World Cinema Amsterdam Jury Award uitgereikt. Juryleden Serra Ciliv (directeur van Istanbul International Independent Film Festival), Mariët Bakker (oprichtster filmfestival Africa in the Picture) en Taco Ruighaver (oud-directeur Movies That Matter Festival) kozen voor Aquarius: een indringend portret van een 65-jarige weduwe in Recife (onnavolgbaar neergezet door steractrice Sonia Braga) die niet zwicht onder de intimidatie van een vastgoedontwikkelaar die haar appartement wil kopen. De jury verantwoordde haar keuze als volgt:


“We were utterly impressed by a film that intricately brings together one of the most widespread forms of domination in our world today with a very personal story. Our winner is a multi-layered film that deftly portrays a critical understanding of the intricate traumas of colonial history, as well as what is one of this century’s most aggressive forms of transgression into healthy human life. It is also a story of sensuality, desire and personal power. We were delighted to remember that a strong woman determined to remain in her true existence, and unrelenting in her natural claim for personal well-being signals to a life force that can move mountains. In this film, we were deeply inspired by the modest and elegant cinematography, and the fresh narrative that takes its time in its own spacious landscape yet intelligently bounds the viewer to its dynamic storyline.”

Regisseur Kleber Mendonça Filho ontvangt een bedrag van €5.000 voor zijn volgende filmproject. In verband met de bioscooprelease van Aquarius in Brazilië was de regisseur niet aanwezig om de jury award persoonlijk in ontvangst te nemen. Via een videoboodschap liet hij weten zeer dankbaar te zijn voor deze erkenning. Vooralsnog is de film niet aangekocht door een Nederlandse distribiteur.


Audience Award

De film stond al sinds de eerste vertoning op de eerste plaats en werd niet meer verslagen. The Salesman van Asghar Farhadi, openingsfilm van het festival, ging er met de publieksprijs vandoor. In 2011 won Farhadi ook al de World Cinema Amsterdam Audience Award met zijn film A Separation en is daarmee de eerste regisseur die voor de tweede keer de prijs wordt toegekend. The Salesman die op het Filmfestival van Cannes ook al prijzen voor beste scenario en beste acteur (Shahab Hosseini) in de wacht sleepte, wordt op 8 december uitgebracht door Cinéart. De regisseur ontvangt naast de World Cinema Amsterdam Audience Award een bedrag van €5.000,-. Ook heeft één van de bezoekers die hun stem uitbrachten een mooie prijs gewonnen: de gelukkige winnaar ontvangt een reischeque van Shoestring t.w.v. van €1.000,-.


Nog te zien

Van 6 t/m 9 september zijn er nog vier voorstellingen van World Cinema Amsterdam te zien bij het On The Roof Film Festival, op het dak van de VU.

Naast The Salesman krijgen nog zeven andere festivalfilms een release in Nederland:
Mãe só há uma  (Anna Muylaert), uitgebracht door September Film op 1 september 2016
Desde Allá (Lorenzo Vigas) uitgebracht door Contact Film op 15 september 2016
La Tierra y la Sombra (César Acevedo) uitgebracht door Amstel Film op 29 september
Hedi (Mohamed ben Attia), uitgebracht door Imagine op 17 november 2016
Road to La Paz (Francisco Varone) uitgebracht door Habbekrats in november 2016
Neruda (Pablo Larrain), uitgebracht door Imagine op 8 december 2016
Magallanes (Salvador de Solar) uitgebracht door Mooov op 23 maart 2017