Meet the models: filmmaker Chihiro Geuzebroek

rialtoNews

Chihiro 03_BAS1123

De Boliviaans-Nederlandse Chihiro Geuzebroek is regisseur en milieu-activist en stond eerder op het programma van World Cinema Amsterdam met haar film ‘Radical Friends’ (2014). Niet alleen een verkenning van haar Bolivaanse roots, maar ook een expeditie langs de klimaatdoelstellingen waar Bolivia zich internationaal hard voor maakt. ‘Ik wilde thema’s als vervreemding en reconnectie op micro-en macroniveau bijeenbrengen, laten zien dat we allemaal met elkaar en de rest van de aarde in contact staan. Zoals een boom ogenschijnlijk alleen staat, maar onder de grond de wortels allemaal met elkaar verbonden zijn.’

Klimaatactivisme

‘Tijdens de klimaattop in Kopenhagen van 2009 hoorde ik voor het eerst welke standpunten Bolivia innam en werd mijn interesse gewekt. Hoewel ik mijn Boliviaanse vader en die kant van mijn familie niet kende, voelde ik wel een connectie met het land. De manier waarop Bolivianen met de natuur omgaan en hoe zij zich ook op politiek niveau inspannen om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan spreekt mij enorm aan. Zij zien de aarde bijvoorbeeld veel meer als een eigen entiteit met eigen rechten, die mensen geacht worden te respecteren.’

Nieuwe perspectieven

Het idee voor voor het maken van een klimaatfilm kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Van jongs af aan is Chihiro zich bewust van wat zij noemt een bestaanscrisis waarin de mensheid zich verkeert. Dat gegeven vraagt om nieuwe verhalen en nieuwe perspectieven, en zorgde bij haar voor een sterke motivatie om de sprong in diepe te wagen voor het maken van deze film. Anders dan in dit genre gebruikelijk is wilde ze een verhaal vertellen dat zowel positief en verbindend is maar ook realistisch. Dus geen valse hoop of onterecht ‘happy end’ laten zien. ‘Ik vertel graag verhalen over moed, heling en het overkomen van vervreemding en alle gewelddadige uitingen daarvan.’

Beste Boliviaanse film

Hoewel het als Nederlandse filmmaker niet altijd eenvoudig is om in Zuid-Amerika te werk te gaan, zeker waar het om aanvragen van filmfondsen gaat, wordt ze overal wel als Latina onthaald. Ook won ze voor ‘Radical Friends’ de prijs voor beste Boliviaanse film van het jaar op het Filmfestival van de Mensenrechten. ‘Ik zit letterlijk tussen twee werelden, maar juist voor de wereldcinema is dat wel goed.’

World Cinema Amsterdam

‘Toen ik gevraagd werd voor WCA was ik al tijden bezig om de filmdistributie te regelen. Ik ondervond echt aan den lijve wat voor vak apart het is, dus het nieuws van de selectie was echt heel fijn. Ik kan me nog herinneren dat we als filmmakers allemaal werden uitgenodigd bij de directeur thuis. Iedereen zat daar lekker op de bank met elkaar te babbelen. Dat voelde echt als een warm bad. Zo’n liefde en respect voor de film, maar ook voor de makers! Echt een feestje. Het festival biedt een podium zonder pretentieus gedoe. Het leuke is dat je ook echt verrast wordt. Echt een cadeautje, omdat er veel voorwerk aan filter gedaan wordt en er dus genoeg mooie films te zien zijn die je meenemen naar plekken waar je anders niet komt. Dat is bijzonder, want veel independent filmfestivals hanteren toch een wat voorspelbaar format. Daardoor krijg je niet alleen andere plekken te zien, maar ook andere perspectieven. Ik laat me dit jaar ook weer graag verrassen!’

 

Chihiro is bezig met onderzoek voor haar volgende film over de presidentsverkiezingen van 2018 in Mexico en de eerste kandidaatstelling van een inheemse vrouw. Hiermee wil ze het weerwoord aan het corrupte regime in beeld brengen. Ze hoopt volgend jaar de campagneperiode te kunnen filmen.

Bekijk hier de trailer van Radical Friends.