NL
EN
Bekijk de trailer

Sira

Nadat de jonge Fulani-nomade Sira wordt aangevallen door terroristen, verbergt ze zich in een grot waar ze zint op wraak. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Sira

In 2017 was regisseur Apolline Traoré te gast bij WCA met haar film Frontières, een verhaal over vier sterke en onafhankelijke vrouwen die met de bus een lange reis door West-Afrika maken – een film waarmee ze de WCA Publieksprijs won. Zes jaar later staat haar nieuwe film Sira op het programma, waarin wederom een krachtige vrouw centraal staat: Sira; zij moet zich zien te redden in een gebied waar geweld en wetteloosheid de norm zijn.

De jonge Fulani-nomade Sira reist met haar familie door de woestijn naar de man met wie ze wil trouwen. Ook al is zij moslim en haar jeugdliefde christelijk, haar vader heeft met het huwelijk ingestemd. Onderweg wordt de familie aangevallen door islamitische terroristen, Sira wordt verkracht en voor dood in de woestijn achtergelaten. Maar haar wil om te leven is groot. Ze weet zich te verbergen in een grot, dicht bij het terroristenkamp, waar ze zint op wraak. Bekroond op de Berlinale van  2023 en het Fespaco Pan African Film Festival in Ouagadougou.

Q&A's met regisseur

Wo 23 aug | 21:30 | Rialto De Pijp
Do 24 aug | 19:00 | Cinema De Vlugt
Za 26 aug | 21:30 | De Balie

Voor tickets voor deze film bij Cinema De Vlugt klik hier.

Apolline TRAORÉ (1976, Burkina Faso) studied in Boston. Her graduation film The Price of Ignorance won the Jury Prize at the 2001 Fespaco Pan-African Film and Television Festival. After working in Hollywood, she returned to Burkina Faso to make films about Africa. She sat on the WCA Jury in 2017, her film Frontières taking that year’s WCA Audience Award. Sira won the Panorama Audience Award at the 2023 Berlinale.