NL
EN
Bekijk de trailer

Inshallah a Boy

Na de dood van haar man raakt de Jordaanse Nawal verwikkeld in een ingewikkelde juridische strijd rondom de erfenis van haar echtgenoot.

Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Inshallah a Boy

De Jordaanse wet is duidelijk: mocht de echtgenoot van een vrouw overlijden en zij heeft geen zoon, dan heeft de familie van de overledene recht op een deel van diens nalatenschap. Dat is precies wat Nawal overkomt; haar man is nog maar net overleden, of ze raakt verwikkeld in een juridische strijd met haar zwager Rifqi, die claimt nog geld van zijn broer te krijgen en nu dus van haar. Als ze zou verliezen, heeft dat verstrekkende gevolgen voor haar en haar dochter. Ten einde raad beweert ze zwanger te zijn – dat biedt haar tenminste negen maanden respijt.

Dit sociaal-realistische speelfilmdebuut van Amjad Al Rasheed is een krachtige aanklacht tegen de systematische onderdrukking van meisjes en vrouwen in Jordanië. En hij weet waarover hij het heeft, want hij heeft van dichtbij gezien hoe een naast familielid in een vergelijkbare situatie belandde. Het is de eerste Jordaanse film ooit die op het filmfestival van Cannes zijn première beleefde.

Q&A's met regisseur

Do 24 aug | 21:15 | De Balie
Vr 25 aug | 19:00 | Cinema De Vlugt
Za 26 aug | 21:00 | Rialto De Pijp

Voor tickets voor deze film bij Cinema De Vlugt klik hier.

Amjad AL RASHEED (1985, Jordan) is a director and writer with an MFA in Cinematic Arts. In 2016 was selected as one of Screen International’s Arab Stars of Tomorrow. He attended the 57th Berlinale’s Talent Campus before directing shorts that were nominated and awarded at Arab and international film festivals. Inshallah a Boy is his debut feature, and selected for Cannes 2023.