NL
EN

Competitieprogramma World Cinema Amsterdam bekend

De Egyptische film Souad van regisseur Ayten Amin opent het festival

Souad van Ayten Amin opent op donderdag 19 augustus de elfde editie van World Cinema Amsterdam. De film maakt samen met zeven andere films onderdeel uit van het competitieprogramma.

Alle acht films uit het competitieprogramma komen in aanmerking voor de World Cinema Jury Award en maken kans op een prijsbedrag van € 5000,-. Het competitieprogramma is dit jaar te zien van 19 t/m 28 augustus in Rialto De Pijp, De Balie en Rialto VU.


De genomineerden voor de World Cinema Jury Award:

1.        Ayten Amin voor SOUAD (Egypte, 2021, 96’) - Openingsfilm

2.        Arie Esiri & Chuko Esiri voor EYIMOFE (Nigeria, 2020, 116’)

3.        Behtash Sanaeeha & Maryam Moghaddam voor BALLAD OF A WHITE COW (Iran, 2020, 105’)

4.        Anocha Suwichakornpong voor JAI JUMLONG (Thailand, 2021, 69’)

5.        Jéro Yun voor FIGHTER (Zuid-Korea, 2020, 104’)

6.        Hamy Ramezan voor ENSILUMI (Finland, 2020, 82’)

7.        Melina León voor CANCIÓN SIN NOMBRE (Peru, 2019, 97’)

8.        Gustavo Pizzi voor THE LAST DAYS OF GILDA (Brazilië, 2020, 106’) - Slotfilm

 

Openingsfilm

De Egyptische regisseur Ayten Amin is van alle markten thuis: niet alleen regisseerde ze Souad, ook schreef ze mee aan het scenario en is de film mede geproduceerd door haar. De film vertelt het verhaal van de 19-jarige Souad, die er een complex dubbelleven op na houdt. Online leidt ze een leuk en opwindend bestaan, terwijl ze zich in de echte wereld moet schikken naar de traditionele opvattingen van haar ouders.

Slotfilm

De Braziliaanse regisseur Gustavo Pizzi is geen vreemde; zijn films Riscado (2010) en Benzinho (2017) waren eerder al te zien tijdens World Cinema Amsterdam. Zijn meest recente film The Last Days of Gilda sluit op zaterdag 28 augustus het festival af. De film vertelt het verhaal van de kleurrijke, onafhankelijke Gilda. Haar levenshouding wordt niet door iedereen in haar omgeving op prijs gesteld; er is geen plek voor ‘Gilda’s’ in een traditionele buitenwijk van Rio de Janeiro.

World Cinema Jury

De vakjury verkiest de beste film uit het competitieprogramma. De juryleden zijn deskundigen uit het (inter)nationale filmcircuit. De World Cinema Jury 2021 bestaat uit Hugo Emmerzael, Absaline Hehakaya en Shariff Nasr.


Zaterdagavond 28 augustus wordt voorafgaand aan de vertoning van de slotfilm de prijswinnaar bekendgemaakt.