NL
EN

Deze Cubaanse projecten krijgen dit jaar steun van ons GO CUBA!-programma

Acht Cubaanse filmprojecten zijn dit jaar gehonoreerd.

Onafhankelijk Cubaans filmtalent verdient ondersteuning. Daarom heeft World Cinema Amsterdam in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2015 GO CUBA! opgezet, een stimuleringsfonds voor juist dat filmtalent.

Het fonds, uitgegroeid tot een begrip onder Cubaanse filmmakers, heeft tot op heden bijna zeventig filmprojecten ondersteund: korte en lange films, documentaires en speelfilms. Veel van deze films zijn te zien geweest op diverse internationale filmfestivals.

Vrijdag 15 april is bekend gemaakt welke projecten dit jaar financiële ondersteuning zullen ontvangen van het GO CUBA!-fonds.

Urgentie

De coronacrisis van de afgelopen twee jaar heeft Cuba hard geraakt, het land is economisch in zwaar weer terechtgekomen. Uit onvrede over de economische malaise, waarvoor het regime verantwoordelijk wordt gehouden, is in juli 2021 de bevolking massaal uit protest de straat opgegaan. Veel van de vaak jonge betogers zijn opgepakt en later veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. terwijl het er ook voor onafhankelijke filmmakers niet beter op is geworden. Daarom is het nu misschien wel belangrijker dan ooit dat GO CUBA! juist deze filmmakers ook dit jaar blijft ondersteunen.

Neem het opvallende Cuba y la noche; dit documentaireproject, gemaakt met behulp van op mobiele telefoon vastgelegde beelden, laat van binnenuit zien hoe kunstenaars in protest zijn gegaan tegen het Cubaanse regime teneinde de vrijheid van meningsuiting en democratische principes te verdedigen. Films als deze zouden zonder financiële ondersteuning nooit zijn gerealiseerd, en tonen des te meer het belang van GO CUBA! aan.

Deze acht projecten worden dit jaar ondersteund:

Kort: 

  • El espacio roto – Gabriel Alemán Montero, Eduardo Eimil 
  • La Cuna – Karelis Herrera Pérez 
  • La otra isla – José Manuel García Casado 
  • Malena – Lisandra López Fabé 
  • Una copita de vino – Gisselle Vargas 

Lang: 

  • Calle Cuba entre Sol y Amargura – Vanessa Batista/Guillermo Barberá 
  • Cuba y la noche – Sergio Fernández Borrás 
  • El mar – José Luis Aparicio                                                                                            

Projecten uit eerdere GO CUBA!-lichtingen zullen bij de komende editie van World Cinema Amsterdam te zien zijn in Rialto De Pijp en Rialto VU.