NL
EN

The Choice of Felix de Rooy

See the world through film

De Curaçaos-Nederlandse Felix de Rooy (1952), hij groeide op in Curaçao, Suriname en Mexico, verhuisde in 1969 naar Nederland om te gaan studeren aan de Vrije Akademie (Psychopolis) in Den Haag, een studie die hij in New York vervolgde. In de decennia die volgden heeft hij zich ontwikkeld tot een toonaangevend beeldend kunstenaar en filmregisseur.

De Rooy is zich altijd zeer bewust geweest van zijn Afro-Caraïbische afkomst, niet verwonderlijk dus dat het slavernijverleden en de verhouding tussen zwart en wit in zijn werk een grote rol hebben gespeeld, thema's die hij koppelde aan zijn ideeën over (queer) seksualiteit en spiritualiteit. Dit alles heeft geleid tot een prachtig en veelvuldig bekroond oeuvre. In Eye Filmmuseum werd onlangs een retrospectief van zijn films gepresenteerd, getiteld FELIX DE ROOY - The Museum of My Mind, terwijl nu nog in het Stedelijk Museum Apocalypse (t/m 3 september) te zien is, met een overzicht van zijn beeldende kunst.

De Rooy is geen onbekende van World Cinema Amsterdam: in 2015 maakte hij deel uit van de WCA-jury, reden te meer om hem tijdens de 13e editie van festival te eren. Niet met het vertonen van zijn eigen werk, maar met vier, door hem gekozen films die hem zelf geïnspireerd en geraakt hebben.

Let op: de kaartverkoop voor WCA 2023 start op vrijdag 11 augustus. Het is nu nog niet mogelijk tickets te bestellen.