NL
EN

World Cinema Jury Award

De zoektocht naar de beste film uit het competitieprogramma.

Een internationale vakjury kiest de beste film uit het competitieprogramma. De regisseur van de winnende film ontvangt een prijsbedrag van € 5000 om te besteden aan een volgende film. Alle films uit het competitieprogramma dingen mee naar deze prijs!

De jury bestaat dit jaar uit:

Nafiss Nia. Begin dit jaar ging de film Die middag bij het IFFR in première. Het is de eerste speelfilm van de Iraans-Nederlandse Nafiss Nia, die eerder een aantal korte films en documentaires had gemaakt. Aan de universiteit van Teheran studeerde Nafiss Cinema, een studie die in Nederland een vervolg kreeg met de opleiding Script Writing aan de Filmacademie in Amsterdam. Ze is ook dichter; in 2004 verscheen haar eerste bundel, Esfahan, mijn hoopstee, waarna er nog twee volgden. Daarnaast is ze cultureel ondernemer en oprichter/directeur van de Granate Foundation, een stichting die zich inzet voor meer inclusiviteit in literatuur en film.

Dennis Overeem (Amsterdam, 1971) is een man van vele talenten; hij is schrijver, regisseur, editor, film- en toneelacteur en casting director. Zijn cv vermeldt een lange lijst aan film- en televisieproducties waaraan hij in een van deze hoedanigheden verbonden was. Als acteur was hij bijvoorbeeld te zien in Onderweg Naar Morgen, Samen, Bitches, Unwanted, Aline en Onze Straat. In 2010 besloot hij zich meer te gaan concentreren op het werk achter de camera. Hij schreef en regisseerde een aantal televisieseries en maakte drie korte films, waarvan met name BAM (2015) heel goed in het festivalcircuit werd ontvangen. Naast dit alles is Overeem ook co-founder van de Buddy Film Foundation, een stichting die naar Nederland gevluchte filmmakers ondersteunt in het verder ontwikkelen en ontplooien van hun creativiteit en hen helpt naar betaald werk en opleidingen.

Jelani Isaacs. Al meer 25 jaar is Jelani Isaacs (Amstelveen, 1974) werkzaam in de wereld van de reclame, marketing en filmproductie. In al die jaren was hij medeverantwoordelijk voor 2000 reclamefilms, tien lange en dertig korte films, en meerdere videoclips. Het mede door hem opgerichte New Amsterdam Film Company heeft in de afgelopen jaren, naast werk voor onder meer Bollywood en Disney, een aantal eigen producties tot stand gebracht, onder meer Catacombe (2018) van Victor Ponten en De Oost (2020) van Jim Taihuttu. Ook het ontwikkelen van reclamecampagnes voor grote (internationale bedrijven maakt deel uit van hun werk. Onder meer KLM, Adidas en het Van Gogh Museum mag het bedrijf tot zijn klantenkring rekenen.

Isaacs deelt ook graag zijn kennis en ervaring met een jongere generatie; hij geeft les aan verschillende opleidingen, waaronder PlusPlusOne en de Willem de Kooning Academie. Voorop staat altijd het ontwikkelen van nieuwe trajecten en mogelijkheden voor maatschappelijke vraagstukken in communicatie en media.