Meet the Jury

rialtoNews

De driekoppige jury van World Cinema Amsterdam 2018 bestaat uit: Aboozar Amini, Marcel Beltrán en Margarida Moz. Zij zullen tijdens het festival aanwezig zijn om alle competitiefilms te bekijken. Uit deze films kiezen zij de winnaar van de Jury Award 2018 (ter waarde van €5000).

Dit jaar heeft World Cinema Amsterdam gekozen voor een eigenzinnige jury. Marcel Beltrán en Aboozar Amini zijn twee geheel autonome talentvolle filmmakers uit respectievelijk Cuba (het focusland dit jaar) en Afghanistan. Van hen zijn diverse korte films vertoond op voorgaande edities van WCA. Margarida Moz is het derde lid van de jury. Zij woont tegenwoordig in Portugal, is geboren in Angola en gedeeltelijk opgegroeid in Macau. Mede door haar werk als programmeur bij festivals die zich richten op de onafhankelijke filmmakers, zoals IndieLisboa en QueerLisboa, maakt zij het team compleet.

De juryleden

aboozar websiteAboozar Amini (Afghanistan, 1985) is geen onbekende van WCA: in 2015 was hij te gast om zijn korte film Angelus Novus aan het publiek te presenteren. Zijn volgende korte film, Where is Kurdistan?, was in 2016 te zien. In 2017 was hij zelfs een van de modellen op de WCA-campagneposters. Amini verliet op 14-jarige leeftijd Afghanistan om zich in Nederland te vestigen. In 2010 studeerde hij af aan de Gerrit Rietveld Academie, vijf jaar later behaalde hij zijn Master aan de London Film School. Zijn meest recente korte film, Best Day Ever, opende het afgelopen korte filmprogramma van Quinzaine des réalisateurs in Cannes. Momenteel werkt hij aan zijn eerste speelfilm.

marcel websiteMarcel Beltrán (Cuba, 1985) behaalde in 2008 zijn Gouden BA in Regie aan het Instituto Superior de Arte, en voltooide zijn opleiding in 2011 aan de befaamde filmschool EICTV in San Antonio de los Baños. Sindsdien heeft hij zich verder verdiept in de vele aspecten van het filmmaken via allerlei trainingsworkshops en kortere opleidingen onder meer in Guadalajara, Berlijn en Rotterdam. Zijn films zijn op talloze festivals vertoond en hebben daar de nodige prijzen gewonnen. Beltrán geeft ook workshops aan kinderen in de Parijse Cinemátheque Française. Daarnaast geeft hij o.m. les aan de EICTV. Van Beltrán zijn tijdens het festival twee films te zien: El desaparecído en La música de las esferas.

margarida websiteMargarida Moz (Luanda, Angola) studeerde Sociale Antropologie aan de universiteit van Lissabon, alwaar zij haar PhD behaalde met een onderzoek naar familierelaties binnen homoseksuele en lesbische gezinnen. De afgelopen twintig jaar is ze actief in de filmwereld, onder meer als onderzoeker voor documentaires en producent. Daarnaast werkt ze mee aan verschillende Portugese filmfestivals. Zo is ze de programmeur voor het korte filmprogramma van het Festival Internacional de Cinema Independente de Lisboa, beter bekend als IndieLisboa. Ook is zij de directeur van Portugal Film – Portuguese Film Agency, een organisatie die jonge Portugese filmmakers begeleidt naar de belangrijkste internationale festivals, zoals die van Berlijn, Cannes en Locarno.