Events

TALKSHOW: CREATIVE CUBA
Cuba is geen rijk land. De middelen bijeen sprokkelen om een film van de grond te krijgen, is een hele opgave – er is gewoonweg niet veel geld. Cuba staat ook niet bekend als land waar de autoriteiten artistieke vrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Het maken van een onafhankelijke, kritische film kan voor de maker ernstige gevolgen hebben.

 
Je zou verwachten dat in zo’n land zelden of nooit iets interessants gebeurt op filmgebied. Het tegendeel is waar: Cuba kent een rijke filmtraditie die tot op de dag van vandaag voortduurt; nog altijd dient nieuw filmtalent zich aan, getuige de films die bij WCA’s Cine Cuba zijn te zien. Hoe kan dat?

 
Op deze vraag zullen de Cubaanse regisseurs Marcel Beltrán (El desaparecído, La música de las esferas), Daiyan Noa (AdoleCe), Yimit Ramírez (Gloria eterna) en producent Claudia Expósito (AdoleCe) trachten een antwoord te formuleren. Moderator: filmjournalist Dana Linssen (De Filmkrant, NRC Handelsblad). Ga naar het event.
Zaterdag 18 augustus, 16:30u – 18:00u (Rialto) 

 
CRACKING THE FRAME@WCA
Al sinds 2011 presenteert Rialto maandelijks het programma Cracking the Frame met documentaires over belangrijke, hedendaagse kunstenaars. Tijdens deze editie van WCA staat er ook een typische Cracking the Frame-film op het programma: JAAR el lamento de las imágenes over de invloedrijke en zeer geëngageerde Chileense kunstenaar Alfredo Jaar. Met inleiding!
Maandag 20 augustus, 21:15u (Rialto)  

 
DEBALIE@WCA: SERGIO & SERGUÉI
Vijf keer per jaar bundelen De Balie en Rialto hun krachten tijdens DeBalie@Rialto om de film van de avond in een relevante en actuele context te plaatsen. Hiertoe nodigen we kenners en deskundigen uit die met een kritische blik hun licht over de film laten schijnen. Voor Sergio & Serguéi spreken we met journalist en schrijver Wim Jansen over de Koude Oorlog en Cuba. Jansen, gewezen correspondent Latijns-Amerika voor dagblad Trouw, bezocht Cuba in de jaren 90 meerdere malen.
Dinsdag 21 augustus, 19:15u (Rialto)

 
WCA@DEBALIE: 3 FACES
Iraans feminisme, de filmkunst van Panahi, de manieren waarop Iraanse burgers, kunstenaars en intellectuelen elkaar steunen, ongeacht nationale, religieuze, gendered- en leeftijdsgrenzen; het zijn deze onderwerpen die filosoof/schrijver Heidi Dorudi in haar inleiding bij Jafar Panahi’s nieuwe film 3 Faces aan de orde zal stellen. Dorudi publiceert veel werk op haar eigen website dorudi.nl. Momenteel werkt ze aan een boek over filosoof Hannah Arendt. Dit boek, het is haar eerste, zal in het najaar van 2018 verschijnen.
Zaterdag 25 augustus, 20:00u (De Balie)