Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Programma Nieuws Films Info Tickets
NL
EN
Bekijk de trailer

Wajib

Palestijns vader-zoon-drama waarin de opvattingen van een traditionele vader botsen met die van zijn moderne, in het buitenland wonende zoon. De kloof wordt zichtbaar tijdens het vervullen van een sociale verplichting: het persoonlijk bezorgen van de uitnodigingen voor een huwelijksfeest.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Wajib

Als in Palestina iemand in het huwelijksbootje stapt, is het de bedoeling dat de mannelijke leden van de familie, doorgaans de vader en zijn zonen, bij alle genodigden persoonlijk de uitnodiging komen afgeven. Deze traditie is een wajib, een sociale verplichting waaraan je je niet kunt onttrekken. Toen de zus van regisseur Annemarie Jacirs echtgenoot ging trouwen, moest deze, samen met zijn vader, de uitnodigingen gaan bezorgen. Jacir volgde hun tocht van een afstandje en heeft haar observaties bewerkt tot een scenario en een film: Wajib.

De dochter van zestiger Abu Shadi, een leraar in Nazareth, gaat trouwen. En dus moeten de uitnodigingen voor het huwelijksfeest persoonlijk worden bezorgd. Daartoe is ook zijn zoon Shadi gekomen. Deze is jaren geleden naar Italië verhuisd, waar hij werkt als architect. Tijdens hun bezorgronde blijkt hoe ver de twee mannen uit elkaar zijn gegroeid. Is de kloof tussen de traditionele vader en zijn moderne, kosmopolitische zoon nog overbrugbaar?

de Volkskrant

… fijnzinnig, kalm drama over familiebanden.

Het Parool

… intelligent bitterzoet vader-zoonrelatiedrama tegen de achtergrond van de complexiteit van Palestijnse levens in en buiten Israël.