Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Info Nieuws Programma Tickets Films
NL
EN
Bekijk de trailer

The Disciples - een straatopera

"Daklozen hebben de moed om onverantwoord te durven leven", aldus regisseur Ramón Gieling. Dit idee zette hem aan een (straat)opera met hen te produceren.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Disciples een straatopera

"De dakloze is een icoon van de onrechtvaardige samenleving. Daarbij houd ik van mensen die anders zijn dan anderen. (…) Ze hebben de moed om onverantwoord te durven leven", aldus regisseur Ramón Gieling. Dit idee zette hem aan een (straat)opera met daklozen te produceren. Gieling schreef het libretto, waarvoor hij zich inspireren door Luis Buñuels Los Olvidados uit 1950, terwijl Boudewijn Tarenskeen de muziek schreef. De twintig leden van het Amsterdamse dak- en thuislozenkoor De Straatklinkers, eerder te zien in Gielings Erbarme Dich, vormen de cast. En inderdaad: Gieling wordt voortdurend met onverantwoord gedrag geconfronteerd: ze komen te laat of helemaal niet opdagen bij de repetities, ze hebbende teksten niet geleerd, er is ruzie en jaloezie.

Voor Gieling, vooral bekend van Johan Cruijff - en un momento dado,  staat niet de uiteindelijke opvoering centraal, maar juist de weg erheen. Hij portretteert zijn gezelschap niet alleen tijdens de repetities maar ook in hun harde bestaan op straat. In deze opera zijn zij de Apostelen van het Niets.