Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Programma Blokkenschema Nieuws Info Account
NL
EN

Go Cuba! – Bekendmaking van prijswinnaars 2020

World Cinema Amsterdam ondersteunt al zes jaar Cubaans filmtalent

Go Cuba!, de stimuleringsregeling voor jonge, getalenteerde en onafhankelijke Cubaanse filmmakers, opgezet door World Cinema Amsterdam en mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse zaken, bestaat alweer zes jaar. Het fonds, dat inmiddels 54 filmprojecten heeft ondersteund (35 korte en 19 lange films, zowel documentaires als speelfilms), is uitgegroeid tot een begrip onder jonge Cubaanse filmmakers. Veel van de films die dankzij het fonds tot stand zijn gekomen, zijn inmiddels op diverse internationale filmfestivals te zien geweest.

Dit jaar hebben we 51 aanmeldingen ontvangen, waarvan 27 voor korte filmprojecten en 24 voor lange filmprojecten. De kwaliteit was opnieuw hoog en er is uiteindelijk gekozen voor de volgende vijf korte en vier lange filmprojecten:

Kort
Tikrit - José Luis Aparicio Ferrera
La granja - Fernando Fraguel
Los cimarrones - Damián Sainz Eduardo
¿Cómo educar a un niño? - Gretel Marín
Espejo de agua - Indiana Díaz Caraballo

Lang
Bongó Itá
- Mayckell Pedrero Mariol
En la caliente - Fabien Pisani Alvarez
La ley invisible - Carlos Quintela, Heidi Hassan
Aristóteles Moore - Fabián Suárez

Dit jaar hebben we gekozen voor een actuele dwarsdoorsnede van wat de Cubaanse onafhankelijke cinema te bieden heeft, met een nadruk op maatschappelijk relevante thema’s. Dat leverde films op van veel jonge vrouwelijke en Afro-Cubaanse filmtalenten, alsmede films van mid-career filmmakers die internationaal al naam hebben gemaakt. Thema’s als de positie van Cubanen met Afro-Caribische roots naast (of in combinatie met) kwesties als gender of seksuele voorkeur bieden een geheel ander beeld van Cuba dan gangbaar is. Een beeld dat Go Cuba! graag voor het voetlicht heeft willen brengen.

Op basis van de ingediende projecten zijn de aanvragen voor twee korte fictiefilms en drie korte documentaires gehonoreerd. Voor de lange projecten één speelfilm en drie documentaires.

Omdat de 2020 editie van World Cinema Amsterdam is afgelast vanwege de corona-crisis zullen de films uit eerdere Go Cuba!-lichtingen én een groot deel van de in 2020 gehonoreerde projecten tijdens de eerstvolgende WCA editie (19 - 28 augustus 2021) aan de festivalbezoekers in Amsterdam worden gepresenteerd.