NL
EN
Bekijk de trailer

Baqyt

Een Kazachstaanse moeder zet alles op alles om haar dochter eenzelfde lot als zichzelf, een gewelddadig huwelijk, te besparen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Baqyt

Jaarlijks komen er in Kazachstan ruim 400 vrouwen om het leven bij huiselijk geweld, terwijl het aantal vrouwen dat na mishandeling in het ziekenhuis belandt, vele malen groter is. Deze vorm van geweld is diep verankerd in de Kazachse samenleving en er is dan ook veel moed voor nodig om je daar als vrouw tegen te keren. Bayan Jessentajeva, een beroemde blogger met miljoenen volgers, is zo'n vrouw, net als journalist Assem Zjapisjeva, die veel over deze kwestie gepubliceerd heeft. Jessentajeva produceerde deze speelfilm, Zjapisjeva schreef het scenario.

Een succesvolle influencer, gekleed in het oranje, weet met een prachtige verkooppraatje cosmetische producten van het merk Happiness aan de vrouw te brengen. Achter de façade van ‘geluk’ gaat echter iets heel anders schuil: haar lichaam is bont en blauw van de vele klappen die ze al jarenlang van haar man krijgt. Haar dochter staat op het punt te trouwen, en haar wacht eenzelfde lot. Er moet iets gebeuren.

ASKAR UZABAYEV (1983, Kazakhstan) is a director and founder of Almaty-based production company 567 Creative Laboratory Studio. He has directed 16 films, many of them box-office hits, in his home country. He has also written ten screenplays and produced four films. BAQYT won the 2022 Berlinale Panorama Audience Award and screens in the WCA Competition programme.