Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Pacto de Fuga

Januari 1990. 49 politieke gevangenen weten op heroïsche wijze uit de gevangenis van Santiago te ontsnappen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Pacto de Fuga

Pacto de fuga vertelt een verhaal dat voor het grote doek geschreven zou kunnen zijn als het niet echt gebeurd was. In januari 1990, tijdens de nadagen van het Pinochet-regime, wisten 49 politieke gevangenen uit de gevangenis van Santiago te ontsnappen via een zestig meter lange, met de hand gegraven tunnel.

Achttien maanden kostte het de gevangenen om zich een weg naar buiten te graven. In zijn verfilming van deze heroïsche gevangenisuitbraak – de grootste uit de Chileense geschiedenis – gebruikt David Albala dat tijdsverloop om in te zoomen op de persoonlijke levens van de hoofdrolspelers. Sommigen van hen hing een terdoodveroordeling boven het hoofd vanwege het beramen van een mislukte moordaanslag op Pinochet. Hun achtergrond en hun soms moeizame verhouding met geliefden of familieleden geven diepte aan de zenuwslopend trage voortgang van hun vluchtplan in een vijandige omgeving waar het risico op ontdekking van hun geheim ieder moment om de hoek loert.

Met voorfilm:

Distancia
Maria Fernanda Sessa | Chili | 2021 | 5' | Spaans gesproken | Engels ondertiteld
Een alledaagse reis, gezien door een vergrootglas, diep onder de grond van Santiago. Ondanks oplopende besmettingen slaapt de stad nooit en zorgt het coronavirus noodgedwongen voor een nieuwe, onwennige wisselwerking tussen mens, lichaam en stad.

DAVID ALBALA (1971, Chile) studied journalism before focusing on screenwriting and directing. After serving as a producer on documentary series Los Patiperros, he set up his Calibre 71 production company. A spinal column injury inspired his directorial debut, the documentary Perspecplejia (IDFA, Silverdocs, Guadalajara). His first narrative feature, Pacto de Fuga, premiered in Chile in 2020, recording over 230,000 admissions.