Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

El Pa(de)ciente

Oogarts Sergio ontdekt hoe het economische en menselijke belang van de gezondheidszorg met elkaar concurreren wanneer hij zelf behandelt moet worden voor een zeldzame aandoening.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

El Pa(de)ciente

Sergio Graf, oogarts en lector medische ethiek aan de universiteit, kent de theorie en de praktijk van de geneeskunde al een leven lang. Maar als hij op een dag ten val komt en vervolgens razendsnel aftakelt, komt hij er pas achter hoe het systeem van de private gezondheidszorg in elkaar steekt voor de patiënt.

Voor Sergio, die autonomie hoog in het vaandel heeft, is de plotselinge afhankelijkheid van medische professionals en familieleden moeilijk te accepteren. Hij ontpopt zich tot een ‘lastige’ patiënt die zich niet neerlegt bij de passieve rol die hem is toebedeeld. Om tijdens de behandeling voor zijn zeldzame aandoening greep te houden op de situatie begint hij met een opnameapparaat zijn ervaringen vast te leggen. Via zijn kritische beschouwingen over de inrichting van de zorg schetst El pa(de)ciente niet alleen een portret van Sergio en zijn familie, maar ook van een systeem waarin het economische en het menselijke belang met elkaar concurreren.

Met voorfilm:

Casimira
Carolina Fuentealba | Chili | 2020 | 23' | Spaans gesproken | Engels ondertiteld
In een kleine, afgezonderde boerderij in Patagonië, vecht Casmira om haar onafhankelijkheid te behouden ondanks de langzaam ontluikende ouderdom. Hoewel ze steeds vaker om hulp moet vragen bij alledaagse klusjes, gaat ze vol overtuiging nog een laatste uitdaging aan.

CONSTANZA FERNA╠üNDEZ’s first feature film Mapa para conversar won Best Director at Santiago International Film Festival. As a scriptwriter, she wrote Guillermo Escalona’s De espaldas al mar, and in 2009 she founded Celosa Producciones producing music festivals, audio-visual works, plays, books and more. El Pa(De)Ciente premiered at Busan International Film Festival 2021 and won the Audience Award at Huelva Ibero-American Film Festival.