NL
EN
Bekijk de trailer

1976

Chili, 1976: de 49-jarige Carmen wordt gevraagd de mysterieuze Elias op te vangen, tijdens de rechtse dictatuur van generaal Pinochet.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

1976

Chili, 1976: het land gaat al drie jaar gebukt onder de rechtse dictatuur van generaal Pinochet, maar de 49-jarige Carmen, een vrouw uit de betere kringen, is met iets heel anders bezig: het opknappen van haar zomerhuisje aan de kust. Terwijl ze verf aan het uitkiezen is, hoort ze een pistoolschot. Later wordt ze benaderd door een plaatselijke priester die ze kent van eerder liefdadigheidswerk; hij vraagt haar een dakloze in huis op te nemen. Het gaat om Elias, naar blijkt een man die door Pinochets geheime politie wordt gezocht, een man met een schotwond. Carmen ontfermt zich over hem en raakt zo van lieverlee betrokken bij het illegale en dus levensgevaarlijke werk van Elias.

1976 toont perfect hoe het persoonlijke kan versmelten met politiek. Dat is de verdienste van het prachtige scenario en de uitstekende regie van de debuterende Manuela Martelli. Aline Küppenheim vertolkt met verve de rol van Carmen. Martelli is tijdens dit festival te zien als actrice in Machuca.

Met voorfilm:

Bestia
Hugo Covarrubias | Chili | 2021 | 16' | Spaans gesproken | Engels ondertiteld
Ingrid werkt als een geheime politie-agente tijdens de Chileense militaire dictatuur in 1975. Haar heftige angsten en steeds meer ontspoorde relatie met haar hond en haar eigen lichaam onthullen een beangstigende breuk in haarzelf en dat van haar thuisland.

Q&A met regisseur Manuela Martelli

vr 26 aug | 18:45 | Rialto De Pijp

MANUELA MARTELLI (1983, Chile) is an actress best known for her roles in B-Happy as well as the classic Machuca. Her first short, Apnea, premiered at FICValdivia and she was selected to co-direct the short Land Tides with Amirah Tajdin for Cannes Directors Fortnight’s Chile Factory programme – it premiered at the Fortnight in 2015. 1976 is her debut feature.