Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Het Filmgesprek: Freda

Het Filmgesprek daagt filmkijkers uit hun beleving van films te verkennen met gesprekken over films en levensvragen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

WCA x Het Filmgesprek

Het Filmgesprek is een stichting die al sinds 1937 activiteiten ondersteunt waarin het verdiepende gesprek over films centraal staat. Het Filmgesprek daagt filmkijkers uit hun beleving van films te onderzoeken en te verdiepen met gesprekken over films en levensvragen.

Op maandagavond 22 augustus organiseert WCA in samenwerking met Het Filmgesprek een verdiepende avond rondom de film Freda. Onder leiding van Marjan Slob (meer info: zie bio onderaan de pagina) wordt er in een verdiepend nagesprek gereflecteerd op de film. Het gesprek kan gaan over vragen als: wat raakt jou in deze film en hoe komt dat? 

Over de film - Freda

Het gaat al lang niet goed met Haïti. Het Caribische land kent grote armoede, corruptie en geweld zijn er aan de orde van de dag. Is het dan niet beter om weg te gaan? Het is deze vraag die de Haïtiaanse regisseur en actrice Gessica Généus in dit door haar zelfgeschreven speelfilmdebuut vanuit een vrouwelijk perspectief aan de orde stelt. Natuurlijk heeft ze oog voor de sociale en politieke misstanden, maar in dit verhaal ligt de nadruk op de dynamische en creatieve kanten van de Haïtiaanse cultuur.

Antropologiestudente Freda woont met haar familie in een volkswijk van hoofdstad Port-au-Prince, waar ze een klein winkeltje runnen. Haar jongere zus Esther hoopt hogerop te komen door haar huid te bleken, terwijl haar broer Moïse zijn heil in Chili denkt te kunnen vinden. Maar ook Freda, die nog gelooft in Haïti, moet beslissen of ze wil blijven: haar vriend Yeshua wil namelijk het liefst met haar naar de Dominicaanse Republiek vertrekken.

MARJAN SLOB (1964) is schrijver, filosoof en medewerker van de Volkskrant. Met Hersenbeest won zij de Socratesbeker. Haar laatste boek De lege hemel: over eenzaamheid wordt vertaald in het Spaans en het Duits. Marjan houdt van films en gaf ooit filosofieles op de Filmacademie. Copyright portretfoto: Bettie Zevenbergen