NL
EN
Bekijk de trailer

Opponent

Samen met zijn vrouw en twee dochters vlucht de Iraanse Iman naar Zweden. Daar een nieuw leven opbouwen, is nog niet zo makkelijk. Waarom is Iman eigenlijk gevlucht?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Opponent (Motståndaren)

Iman uit Teheran is een professioneel worstelaar, die ook uitkomt voor het Iraanse nationale team. Toch ontvlucht hij zijn land, samen met zijn vrouw Maryam en zijn twee dochters. Ze belanden in het noorden van Zweden, waar Iman aan de kost komt als pizzabezorger – op een sneeuwscooter. De asielprocedure verloopt moeizaam, een verblijfsvergunning heeft het gezin nog altijd niet gekregen. Als hij hoort dat topsporters misschien dispensatie kunnen krijgen, sluit hij zich aan bij een worstelclub, zeer tegen de zin in van zijn vrouw. Zij mist haar werk als pianolerares, de kinderen missen hun vriendinnen. Waarom is Iman gevlucht?

De Zweeds-Iraanse regisseur Milad Alami heeft in zijn tweede, zelfgeschreven film het worstelen een prominente plek in het verhaal gegeven; niet alleen als symbool voor het gevecht dat mensen dagelijks moeten leveren, zeker in het onvrije Iran, maar ook om stereotiepe ideeën over mannelijkheid ter discussie te stellen. Met Payman Maadi, bekend van de Iraanse Oscarwinnaar A Separation, als Iman.

 

Voor tickets voor deze film bij Cinema De Vlugt klik hier.

Milad ALAMI (1982, Iran) is a director and writer. His shorts Void and Mini were nominated for the 2015 Robert Awards. His first feature, The Charmer, won awards including the Fedeora prize in San Sebastian. Opponent, his second feature, picked up a Special Jury Prize in Seattle and the Golden Gazelle Award of the Persian Film Festival Australia (both 2023).