NL
EN
Bekijk de trailer

Between Revolutions

Tijdens hun studie ontstaat een hechte vriendschap tussen de Iraanse Zahra en de Roemeense Maria. Wanneer Zahra tijdens de Iraanse Revolutie in 1979 terugkeert naar haar thuisland, houden de twee contact via brieven.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Between Revolutions (Ǝntre revoluÅ£ii)

In de jaren 70 studeert de Iraanse Zahra medicijnen in Boekarest. Al snel raakt ze goed bevriend met een studiegenoot, de Roemeense Maria. Als in 1979 de Iraanse Revolutie uitbreekt, keert Zahra terug naar Iran, hopend bij te kunnen dragen aan politieke en sociale veranderingen. Er verandert inderdaad veel, zij het dat het er vooral voor vrouwen niet beter op wordt. Zahra zal nooit terugkeren naar Roemenië. Maar de vriendschap is niet voorbij; in de decennia die volgen, schrijven ze elkaar veel, brieven over de onrust in hun landen en de positie van vrouwen, maar ook over de gevoelens van diepe genegenheid die ze voor elkaar koesteren.

Aan de hand van uniek archiefmateriaal en de brieven vertelt regisseur Vlad Petri het verhaal van de twee vrouwen. Het archiefmateriaal is echt, de brieven zijn het werk van Petri zelf en zijn coscenarist Lavinia Braniște. Zo laat Petri documentaire en fictie heel organisch in elkaar vervloeien. Bekroond met de FIPRESCI Award bij de afgelopen Berlinale.

Vlad PETRI (1979, Romania) is a director interested in political and social subjects, who often mixes personal images with archival material. His films operate at the intersection of documentary and fiction and have screened at international festivals including Berlin, Rotterdam, Sarajevo and Ji.hlava. Between Revolutions picked up the FIPRESCI Prize at the 2023 Berlinale Forum.