NL
EN
Bekijk de trailer

Zorba the Greek

Tijdens een reis naar het landgoed van zijn vader op Kreta ontmoet de Grieks-Britse schrijver Basil levensgenieter Alexis Zorba. De immer opgewekte Griek helpt Basil met het realiseren van zijn plannen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Zorba the Greek

De afstandelijke Grieks-Britse schrijver Basil krijgt geen woord meer op papier en besluit daarom af te reizen naar het dorp op Kreta waar hij op het landgoed van zijn vader een oude mijn wil heropenen. In de haven van Piraeus ontmoet hij boer, muzikant en levensgenieter Alexis Zorba aan wie hij zijn plannen uitlegt. Dat treft, want Zorba heeft verstand van mijnbouw, zo beweert hij, en dus neemt Basil hem mee. Al snel blijkt de mijn niet levensvatbaar, maar Zorba komt met een alternatief: een houtzagerij. Ondertussen zijn ook Madame Hortense, de eigenares van het plaatselijke hotel, en de jonge Weduwe op het toneel verschenen, vrouwen die een belangrijke rol zullen spelen.

Deze geslaagde mix van drama en comedy was destijds een grote hit en won onder meer drie Oscars. Een nog veel grotere hit echter was De dans van Zorba, de tot op de dag van vandaag populaire sirtaki van Mikis Theodorakis. Met Alan Bates, Irene Papas en Anthony Quinn.

Michael CACOYANNIS (1922-2011, Cyprus) is a director who made 15 feature films: not only directing, but also writing, designing costumes, producing and translating. He was primarily a man of the theatre however, with dozens of plays and opera productions to his name. Zorba the Greek is his best-known film, and won Oscars for Best Actress in a Supporting Role, Best Cinematography (Black-and-White) and Best Art Direction-Set Decoration (Black-and-White).