NL
EN
Bekijk de trailer

Shayda

De Iraanse Shayda is naar Australië vertrokken om te ontsnappen aan haar gewelddadige man. Maar kunnen zij en haar dochtertje ook werkelijk in vrijheid leven?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Shayda

Het is 1995. Shayda, een Iraanse vrouw die in Australië woont, verblijft met haar 6-jarige dochter Mona in een niet nader genoemd opvangtehuis voor vrouwen, nadat ze is gevlucht voor haar mishandelende echtgenoot Hossein. Wanneer een rechter Hossein gelijk geeft en hem bezoekrecht toekent, is Shayda bang dat hij via hun dochter achter het adres van het opvangtehuis zal komen, of erger nog, zal proberen Mona mee terug te nemen naar Iran.

Shayda, de debuutfilm van de Iraans-Australische schrijfster/regisseuse Noora Niasari, is geïnspireerd op haar eigen jeugdervaringen en creëert een authentiek, hartverscheurend portret van een vrouw die vecht voor het recht om haar eigen leven te leiden. Zar Amir Ebrahimi, in Cannes bekroond voor haar rol in Holy Spider, levert met haar vertolking van Shayda opnieuw een topprestatie.

Voor tickets voor deze film bij Cinema De Vlugt klik hier.

Noora NIASARI (1989, Iran) is a writer-director and co-founder of Parandeh Pictures. She is a graduate of architecture and cinema, and her short films and documentaries have screened at film festivals from Beirut to New York. Shayda is her debut feature film, premiering in the World Dramatic Competition of the 2023 Sundance Film Festival, where it won the Audience Award.