NL
EN
Bekijk de trailer

WCA Presents: Sam Yazdanpanna

Drie korte films van Yazdanpanna. Samen met leden van de cast & crew geeft hij na afloop van elke film een korte Q&A.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

WCA Presents: Sam Yazdanpanna

Sam Yazdanpanna verliet zijn geboorteland Iran op zestienjarige leeftijd en kwam in 1998 naar Nederland. Aanvankelijk werd hij beschouwd als een illegale immigrant, maar in 2007 werd zijn verblijf gelegaliseerd dankzij een generaal pardon. Hij begon met een studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, om die te vervolgen met een studie aan De Nederlandse Filmacademie, ook in Amsterdam. In 2012 studeerde hij daar af.

Zijn werk wordt gekenmerkt door één hoofdthema. In zijn eigen woorden: "Ik vertel verhalen door verschillende perspectieven te gebruiken. Het werken met fragmenten is mijn manier om deze perspectieven te creëren. Mijn thema is de transformatie van identiteit. Ik ben gefascineerd door de uitdaging om deze gebeurtenis weer te geven. Het kan zo snel gaan. Denk aan die fractie van een seconde waarin je op het punt staat te vallen: voordat je enig fysiek effect waarneemt, merk je dat je je evenwicht hebt verloren. Je verliest de controle en je weet niet wat het volgende moment zal brengen."

Filmmaken is voor hem een manier om met het leven om te gaan:

Als mijn bestaande realiteit een realiteit is waarin ik kan leven, dan zal het zo zijn. Zo niet, dan zal het beter worden via mijn verbeelding.

Sam Yazdanpanna

Hij is ook actief betrokken bij de Stichting Vrolijkheid, waar hij als jeugdmanager zijn filmknowhow doorgeeft aan kinderen die in een AZC verblijven. In die hoedanigheid organiseert en geeft hij stopmotion-workshops en vele andere creatieve educatieve workshops.

Tijdens WCA Presents worden drie korte films van Yazdanpanna vertoond: Like Dust, Only Death Never Lies en Burning Rage. Samen met leden van de cast & crew geeft hij na afloop van elke film een korte Q&A. Host van de avond: regisseur en actrice Katrien van Beurden.

Het programma

Like Dust
Sam Yazdanpanna | Nederland |  2023 | 14'
Hoe is het om te moeten vluchten? Tallozen ondergaan deze bittere ervaring, elke dag weer, onder wie heel veel kinderen. Sam Yazdanpanna was een puber van 16 toen hij zijn geboorteland Iran moest ontvluchten. In een combinatie van archiefbeelden en schitterende animatie in de stijl van een graphic novel, vertelt Sam wat dit voor hem en zijn familie betekende. Opgedragen aan zijn dochters.
+ Q&A met animator Mustafa Kandaz

Only Death Never Lies
Sam Yazdanpanna | Netherlands |  2020 | 15'
Een jongen gaat mee met zijn geliefde grootvader naar de dokter en krijgt daar te horen dat zijn grootvader terminaal ziek is. Hij besluit zijn grootvader, die geen Nederlands verstaat, iets heel anders te vertellen, in de hoop dat deze dan misschien iets langer blijft leven. Tegelijk drukt die leugen zwaar op hem.
+ Q&A met production designer Farhad Vilkiji

Burning Rage
Sam Yazdanpanna | Nederland |  2023 | 8'
De 29-jarige Mixed Martial Arts-vechter Reza staat in de verleiding doping te gebruiken, maar hij twijfelt nog. Ondertussen wordt hij geplaagd door trauma's uit zijn kindertijd, en dat terwijl er een belangrijke wedstrijd aankomt. Zijn coach merkt dat er iets mis is. Kan hij de demonen uit het verleden verslaan en de wedstrijd winnen, of zijn de jeugdtrauma's sterker?
+ Q&A met acteur Ali Fradi