NL
EN
Bekijk de trailer

WCA Talk: Revolt, art & feminism in Iran

Tijdens World Cinema Amsterdam praten verschillende Iraans-Nederlandse kunstenaars over de opstand, kunst en feminisme. Welke rol speelt beeldende kunst in de revolutie?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Kunst - van films tot muurschilderingen en online illustraties - speelt een grote rol in het levend houden van de revolutie in Iran. Tijdens World Cinema Amsterdam praten verschillende Iraans-Nederlandse kunstenaars over de opstand, kunst en feminisme. Welke rol speelt beeldende kunst in de revolutie? Hoe moeilijk en gevaarlijk is het voor Iraanse vrouwen om zich door middel van kunst te uiten? En hoe verhoudt recente protestkunst zich tot de rijke traditie van Perzische kunst?

Over de sprekers

Sara Emami is een Nederlands-Iraanse illustrator. Toen in 2022 de protesten in Iran begonnen, verhief ook Emami haar stem door een illustratie te maken. De illustratie werd wereldwijd opgepikt en werd een symbool voor de Iraanse strijd voor vrouwenrechten. Dit jaar maakte ze het campagnebeeld van World Cinema Amsterdam, in samenwerking met een Perzische posterontwerper, die anoniem opereert vanuit Iran.

Atousa Bandeh Ghiasabadi is een disciplinaire kunstenaar geboren in Teheran, Iran en gevestigd in Amsterdam. Ze studeerde sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, gevolgd door beeldende kunst aan kunstacademie Minerva en een postdoctorale studie aan Sandberg instituut. Haar werk is geselecteerd en vertoond op verschillende internationale podia en filmfestivals zoals IDFA en IFFR. Naast haar kunstenaarspraktijk geeft ze sinds 2013 les aan de Gerrit Rietveld academie.