Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Programma Blokkenschema Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Sultan Agung

Groots en meeslepend historisch epos over Raden Mas Rangsang, heerser over het Javaanse koninkrijk Mataram. In de 17e eeuw nam hij het op tegen de Nederlandse overheersers van de VOC.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Sultan Agung

Hij was een machtig man: Raden Mas Rangsang (1591-1645). In 1613 volgde hij zijn vader op als de nieuwe heerser over het Javaanse koninkrijk Mataram. Hij droeg de titel Sultan Agung, maar wordt door velen Agung de Grote genoemd. Hij droomde ervan alle koninkrijken van Java te verenigen, maar de VOC, de handelsmaatschappij van de Nederlandse Republiek, stond in de weg. Aanvankelijk kon hij goed met de Nederlanders overweg, maar toen deze fort Jacatra (het latere Batavia en nog later Jakarta) innamen, besloot hij de strijd met hen aan te binden. Dat leverde hem eeuwige roem op: nog altijd wordt hij vereerd als hoeder van Javaanse tradities en strijder tegen het Nederlandse kolonialisme.

Regisseurs Hanung Bramantyo en X. Jo verfilmden op grootse en meeslepende wijze alle episodes uit het leven van Agung en gebruiken daarvoor Yogyakarta als locatie. De hier onbekende maar in Indonesië beroemde Nederlandse acteur Hans de Kraker vertolkt de rol van Jan Pieterszoon Coen.

HANUNG BRAMANTYO (1975, Indonesia) is an award-winning Indonesian director. Following his feature-length debut Brownies (2004), he directed various commercial films before making religious-themed, critical box-office hit Verses of Love (Ayat-Ayat Cinta) in 2008. He co-directed Sultan Agung, which shows “how power, money, and love … [can] determine the fate of a nation”.