NL
EN
Bekijk de trailer

The Song of Grassroots

Wiji Thukul was niet alleen dichter, hij was ook mensenrechtenactivist. In 1998 verdween hij spoorloos. Zijn zoon Fajar Merah heeft zijn teksten op muziek gezet. Een dubbelportret.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Song of Grassroots

De in 1963 geboren Wiji Thukul was niet alleen een bekende Indonesische dichter, hij was vooral een mensenrechtenactivist die zeer kritisch stond tegenover de Indonesische overheid, toen nog onder leiding van Soeharto. In 1998, het land werd geteisterd door een enorme economische crisis en grote onlusten, verdween Thukul spoorloos. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen – een lot dat hij deelt met talloze anderen.

Zijn nu 21-jarige zoon Fajar Merah probeert samen met zijn in 2010 opgerichte band Merah Bercerita de herinnering aan zijn vader levend te houden door diens gedichten op muziek te zetten. Reden voor filmmaker Yuda Kurniawan om deze documentaire te maken – niet alleen ter nagedachtenis aan Thukul, maar ook als eerbetoon aan zoon Fajar, die in zijn ogen de woorden en de noten perfect en uiterst muzikaal weet te mixen. Ondertussen is er in 2014 een nieuwe president gekozen: Joko Widodo. Zal hij licht werpen op het lot van Thukul en alle andere verdwenen mensen?

De Balie
The Song of Grassroots is donderdag 22 augustus om 21.15 uur ook eenmalig te zien in De Balie. Kaarten voor de WCA-voorstellingen in De Balie koop je via hun website. Klik hier voor kaarten voor deze voorstelling.

Met voorfilm:

za 17 aug | 21:30 | Rialto
do 22 aug | 21:15 | De Balie

It’s Wijilan
Alexander Sinaga | Indonesië | 2018 | 20’ | Indonesisch gesproken | Engels ondertiteld
In Wijilan Village, midden in Yogyakarta, ligt de oorsprong van Hellhouse, een hiphop-workshop voor de jeugd. De kinderen en tieners, aka Kids on the Beats, zijn er dol op. Sommige volwassene wat minder…

YUDA KURNIAWAN (1982, Indonesia) is an editor and filmmaker. His The Ballads of Cinema Lovers was nominated for best feature-length documentary at the 37th Indonesian Film Festival and competed at the Asian Film Festival Barcelona 2018. The Song of Grassroots premièred at the 23rd Busan International Film Festival and won the CITRA Award for Best Feature-Length Documentary at the 38th Indonesian Film Festival.