Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Go Cuba! - Programme 1: La teoría cubana de la sociedad perfecta

Wat is er terecht gekomen van het ideaal van de Cubaanse Revolutie om een 'Nieuwe Mens' te creëren? Over de beperkingen in het dagelijks leven, vrijheid van meningsuiting en censuur.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

La teoría Cubana de la sociedad perfecta

Regisseur Ricardo Figueredo laat in deze documentaire verschillende mensen aan het woord om te vertellen over de beperkingen in het dagelijks leven, en hun ervaringen met vrijheid van meningsuiting en censuur in het Cuba van na de revolutie. Wat is er terecht gekomen van het revolutionaire ideaal uit de jaren 60 om een zogenaamde 'socialistische Nieuwe Mens' te creëren, iemand die bevrijd zou moeten zijn van alle verdorvenheden van het kapitalistische systeem? Net als iedere sterveling zijn de geportretteerden in deze documentaire zeker niet perfect; ze zijn uitgesloten omdat ze anders zijn of worden gecensureerd om wat ze denken of schrijven. De film is een reis door de gedachtewereld van de verschillende generaties Cubanen die op het eiland wonen.

RICARDO FIGUEREDO (1972, Cuba) attended the Film and Television School in Cuba and New York Film Academy Workshops. He has produced shorts and features and founded the Cooperativa Producciones documentary production lab, and directed documentaries Sexo, historias y cintas de video and Despertar and mockumentary Operación Alfa (2012). In 2016 he attended WCA with the documentary La singular historia de Juan sin Nada.

Met korte films

zon 18 aug | 19:15
wo 21 aug | 19:15

El sucesor - episode 1 & 2
Carlos Quintela | Cuba | 2019 | 15' + 15' | Spaans gesproken | Engels ondertiteld
Regisseur Carlos Quintela maakte speciaal voor WCA deze cinematografische versie van de web-serie El sucesor, over Octavio Díaz-Canel, een satirische verbeelding van de huidige president van Cuba. 

(vóór de hoofdfilm)
Episode 1
'El sucesor' is de door Raul Castro aangewezen president van Cuba, een marionet die het communistische regime moet voortzetten. Echter, de onzichtbare touwtjes hebben mogelijk geen controle over zijn gedachten.

(na de hoofdfilm)
Episode 2
Ter gelegenheid van het 166e geboortejaar van de nationale held van Cuba (Jose Marti) mag ‘El sucesor’ zijn eerste toespraak streamen via het 4G netwerk dat op het eiland is geïntroduceerd. Zijn eerste live optreden als president zou de koers van de geschiedenis van het land weleens kunnen veranderen.

Regisseur aanwezig