Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Info Nieuws Programma Tickets Films
NL
EN
Bekijk de trailer

Kusama: Infinity - Cracking the Frame

Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929): ze maakt installaties, performances, poëzie, sculpturen, tekeningen, mode, enz. Deze Japanse kunstenaar is echter vooral bekend als 'de prinses van de polkadot'.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Kusama: Infinity (UITVERKOCHT)

Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929): ze maakt installaties, performances, poëzie, sculpturen, tekeningen, mode, enz. Deze Japanse kunstenaar is echter vooral bekend als 'de prinses van de polkadot'. En niet ten onrechte, want al sinds de jaren 50 gebruikt ze de polkadot om er hallucinerende, oneindige vormen mee te creëren. De ronde vorm, waarmee ze ruimtes, objecten, lichamen en kleding bedekt, symboliseert in haar ogen de kracht van de zon en de kalmte van de maan; "de polkadot is de weg naar oneindigheid".

In deze film van de Amerikaanse filmmaker Heather Lenz komen de talloze aspecten van Kusama's leven en werk aan bod, zoals haar moeilijke jeugd, de impact van WOII, haar vertrek naar de VS en latere terugkeer naar Japan, het gebrek aan erkenning en het seksisme waarmee ze als buitenstaander en vrouw te maken kreeg,  en haar psychische problemen.  Maar het zijn natuurlijk de polkadots in haar oneindige kunst die de show stelen. In de jaren 70 leek ze vergeten, maar in de jaren 90 werd ze herontdekt en op waarde geschat: haar werk is origineel, baanbrekend en invloedrijk.

Psycholoog, kunsthistoricus, schrijver en onafhankelijk curator  Jeanette Bisschops leidt de film in.