Programma 2022 Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Baamum Nafi

In een klein stadje in het noordoosten van Senegal krijgen de broers Tierno en Ousane het met elkaar aan de stok als de zoon van de één wil trouwen met de dochter van de ander.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Baamum Nafi

In een klein stadje ergens in het noordoosten van Senegal krijgen de broers Tierno en Ousane het met elkaar aan de stok als de zoon van de één wil trouwen met de dochter van de ander. Tierno is een islamitisch geestelijke van de oude stempel die zijn geloof verbindt met oude, plaatselijke gebruiken. Ook kandidaat-burgemeester Ousane is een devoot moslim, al hangt hij een fundamentalistische stroming aan. Als Ousane zijn broer vertelt over de huwelijksplannen van zijn zoon, wil Tierno daar niets van weten. Het conflict dat hieruit voortvloeit gaat eigenlijk niet over het welzijn van hun kinderen, het is veel meer een ideologische strijd tussen de twee, die zijn oorsprong vindt in hun jeugd.

Regisseur Mamadou Dia schreef zelf het scenario voor dit met nuance en humor vertelde drama, zijn speelfilmdebuut. Het leverde hem onder meer twee Gouden Luipaarden op bij het filmfestival van Locarno.

Met voorfilm:

Un air de Kora

Angele Diabang | Senegal | 2019 | 24' | Wolof, Frans gesproken | Engelse ondertiteling

Salma, een gesluiered Moslim-meisje, droomt van een carriere als Kora-speler. Maar volgens de traditie mogen vrouwen dit instrument helemaal niet spelen.

MAMADOU DIA (Senegal) is a former journalist, co-founder of production company Joyedidi, director and DoP based in New York. His short Samedi Cinema (2016) premiered at the Venice International Film Festival and the Toronto International Film Festival. His first feature, Baamum Nafi won the Golden Leopard in the Filmmakers of the Present competition and the First Feature award at Locarno.