Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Eyimofe

Eyimofe (This is My Desire) is de debuutfilm van de Nigeriaanse filmmakers en (tweeling)broers Arie en Chuko Esiri. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Eyimofe

De hardwerkende klusjesman Mofe wil weg uit Lagos. Hij droomt van Spanje en is al een end op weg om die droom te realiseren: hij heeft al een paspoort en heeft zijn naam laten veranderen in 'Sanchez'. Door een sterfgeval in de familie komt hij financieel in de problemen, want hij moet de kist betalen en dat geld heeft hij niet.

Elders in de stad woont Rosa – overdag is ze kapster, 's avonds staat ze achter de bar. Ook zij droomt van een leven elders: ze wil het liefst naar Italië, samen met haar jongere zusje Grace, en er is ook enige haast geboden, want Grace is zwanger. Maar waar moet het geld vandaan komen, hoe komt ze aan de juiste papieren? Rosa laat zich in met de verkeerde mensen.

Tweelingbroers Arie en Chuko Esiri geven in dit speelfilmdebuut een waarachtig beeld van het alledaagse leven in Lagos, een stad waar de weg naar een beter bestaan bezaaid blijkt met vele obstakels. De vergelijking met het werk van de gebroeders Dardenne ligt voor de hand – en terecht.

Deze film is te zien op de volgende locaties:

Rialto De Pijp: zaterdag 21 augustus om 19.00 uur en maandag 23 augustus om 21.10 uur.

Rialto VU: vrijdag 27 augustus om 20.30 uur.

De Balie: woensdag 25 augustus om 19.00 uur. Klik hier voor tickets voor deze voorstelling.

LantarenVenster, Rotterdam: zondag 22 augustus om 16.30 uur. Klik hier voor tickets voor deze voorstelling.

Speciale voorstelling op 21 augustus

Op zaterdag 21 augustus presenteren WCA en Africadelic de première van Eyimofe. Ook hebben we twee voorfilms deze speciale avond: de Gambiaanse ultra-short Help! en Ndanka Ndanka. De films worden ingeleid door Christopher Tijan Smith, de Gambiaanse acteur en scenarioschrijver van Help! die asiel heeft aangevraagd in Nederland en momenteel in een AZC in Assen verblijft. De presentatie is in handen van de Nigeriaanse filmmaker Kayode Gomes van Africadelic die als LGBTQ+ activist in Nederland asiel heeft gekregen.

Help! 

Christopher Tijan Smith | Gambia | 2020 | 1' | Geen dialogen

Een ultra-short film over huiselijk geweld en seksueel misbruik bij jonge meisjes in Gambia. Regisseur Christopher Tijan Smith is deze avond aanwezig tijdens de vertoning van de korte film.

Ndanka Ndanka

Dandana | Gambia, Nederland | 2020 | 6' | Engels gesproken | Engelse ondertiteling

Videoclip van Dandana, die ons uitnodigt om het rustig aan te doen. "Ndanka Ndanka betekent "easy easy" in Wolof, en refereert aan de Gambiaanse mentaliteit van het leven van dag tot dag.

ARIE ESIRI (1985, Nigeria) studied at Colombia and New York Universities in the US, then worked in various camera departments before being inspired by the films of Vittorio De Sica. He co-directed the short Goose with his twin brother Chuko, produced the short Besida and Chika Anadu’s award-winning feature B for Boy. Eyimofe (also with twin brother Chuko) is his first feature.

CHUKO ESIRI (1985, Nigeria) studied law then learned about the film business through internships in New York. After returning to Nigeria, he produced Julius Onah’s Big Man and made two short films: Goose, co-directed with his twin brother Arie, and Besida (official selection 2018 Berlin Film Festival). Eyimofe (also with twin brother Arie) is his first feature.