Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN

Go Cuba! is terug!

Vier programma's van Cubaanse films gerealiseerd door het Go Cuba! budget

Ook dit jaar is Go Cuba! weer terug! Het programma, dat jonge, debuterende filmmakers in Cuba helpt met het realiseren van onafhankelijke films, bestaat dit jaar uit vier subprogramma’s.

Programma 1 is de documentaire La opción cero van Marcel Beltrán. In deze aangrijpende documentaire schetst Beltrán een portret van Cubaanse vluchtelingen die met een vliegtuigje zijn afgereisd naar Guyana om vanaf daar via Brazilië of Venezuela en vervolgens Colombia verder naar het noorden te trekken. Een levensgevaarlijke tocht die door ondoordringbaar oerwoud voert. Velen van hen stranden in Panama, waar zij als illegalen in een vluchtelingenkamp in Panama City belanden. La opción cero was vorig jaar al te zien tijdens IDFA, waar de documentaire hoge ogen gooide.

Programma 2 bestaat uit twee korte films. In Futuro Paraíso schetst Karel Ducasse een portret van wijkbewoners die geforceerd moeten verhuizen om ruimte vrij te maken voor een toeristisch project van de Cubaanse overheid en een Chinees bedrijf. In El matador (Fernando Fraguela) volgen we de jonge Dusniel, die in een Soviet-achtige wijk woont waarin duizenden mensen proberen te overleven. Zijn enige droom: emigreren.

Programma 3 bestaat uit vier korte films. In Resolver el Arte (Alejandro Fernández Gonzalez) vertellen Cubaanse filmmakers over de turbulente Cubaanse filmindustrie. In Los coleccionistas (Diana Moreno Castellanos) probeert Papato zijn kleine zusje te beschermen tegen hun vader. Los cimarrones (Damnián Sainz) behandelt thema’s als angst, slavernij en homoseksualiteit en Aburo (Cecilia Otero) is een portret van een conflict tussen twee broers dat tot een akelig hoogtepunt komt.

Programma 4 bestaat ook uit vier korte films. In Los puros (Carla Valdés) wordt een vriendengroep herenigd nadat ze dertig jaar geleden van elkaar werden gescheiden door de val van de Sovjet Unie. Matrioshka (Sheyla Pool) is het portret van de 25-jarige Ana, die wegrent van trauma maar zich realiseert dat ze de waarheid onder ogen moet zien. New Eva (Natalí Cardet) speelt zich af in een dystopische wereld waarin vrouwen ervoor kiezen voorovergebogen te leven ten behoeve van mannen. Tot slot vertelt Hora azul (Zoe Garcia) het verhaal van Mariano en China, die elkaar ontmoeten in het ziekenhuis en hier samen een middag spenderen.

Klik hier voor het volledige Go Cuba!-programma