Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN

De winnaars van de 11e editie van World Cinema Amsterdam zijn...

Eyimofe wint Jury Award, The Man Who Sold His Skin bekroond met Exchange Award

Voorafgaand aan de vertoning van de slotfilm The Last Days of Gilda werden afgelopen zaterdagavond tijdens de 11e editie van World Cinema Amsterdam de winnaars bekendgemaakt: de World Cinema Jury Award ging naar Eyimofe, de World Cinema Exchange Award werd toegekend aan The Man Who Sold His Skin en de Audience Award ging naar The Mercy of the Jungle.

Jury Award
De juryleden Hugo Emmerzael (filmrecensent), Absaline Hehakaya (Nederlands Filmfonds) en Shariff Nasr (filmmaker) kozen voor Eyimofe van de broers Arie en Chuko Esiri. In hun debuutfilm schetsen de twee een realistisch beeld van het dagelijkse leven in de Nigeriaanse metropool Lagos aan de hand van de lotgevallen van twee van haar inwoners, die beiden dromen van Europa.

In haar rapport schrijft de jury: “Een zachtaardige film, over oprecht goede en ambiteize mensen die vaak tot stilstand worden gebracht. Het is een film over tot halt gebrachte dromen en toekomstplannen. De vele plotselinge wendingen in het verhaal zorgen voor een unieke vorm van suspense: als kijker weet je waar de personages naar toe willen gaan, maar het lukt niet om te anticiperen op de grote en kleine onstakels die op de loer liggen. Het is een subtiel en gelaagd verhaal, die de karakters van vele rangen en standen laat leven met hun eigen tegenstrijdigheden. Een rijk en visueel spectaculair verhaal over migratie..”

Arie en Chuko Esiri zullen naast de daadwerkelijke prijs een geldbedrag van € 5000 ontvangen, bedoeld voor een volgend filmproject.

Eervolle vermelding
Een eervolle vermelding vermelding ging uit naar Ensilumi van de Fins-Iraanse regisseur Hamy Ramezan. Uit het juryrapport: “… een liefdevolle film die de dreigende pijn van loslaten en achterlaten verkent. De film zorgt ervoor dat je de hoofdpersonages aanmoedigt, en dat je je op je gemak voelt in hun kleine familie-bubbel. Ook al weet je door de filmtitel dat er iets onvermijdelijks aan zit te komen”.

Exchange Award - in samenwerking met Het Filmgesprek
Dit jaar werd voor de tweede keer de World Cinema Exchange Award uitgereikt, een prijs voor een film die de kijker prikkelt het gesprek aan te gaan over essentiële menselijke kwesties. De jury koos voor The Man Who Sold His Skin, van de Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania. De jury over hun keuze: “Deze film belicht de kwestie van vrijheid en wat je kunt doen met de keuzes en kansen waarmee je wordt geconfronteerd. De stijlvolle cinematografie en krachtige muziek trekken de kijker in het verhaal en betrekken je bij de thema's van de film. De winnaar slaagt erin een absurdistisch verhaal te creëren dat ons confronteert met onze hedendaagse wereld."

Regisseur Kaouther Ben Hania ontvangt naast de fysieke prijs een bedrag van € 2500, eveneens bedoeld voor een volgend filmproject.

Audience Award
De publieksprijs ging naar The Mercy of the Jungle van de Rwandese regisseur Joel Karekezi. Ook hij ontvangt de fysieke prijs en een bedrag van € 5000, dat hij kan gebruiken voor een volgend filmproject. De tweede plaats werd gedeeld door Dealing with Death (Paul Sin Nam Rigter) en Ghana for You (Adams Mensah).

Foto credits: Melanie Lemahieu