Programma 2022 Nieuws Info
NL
EN

Twee internationale prijzen voor La opci贸n cero

De documentaire van Marcel Beltran werd mede ondersteund door Go Cuba!

Geweldig nieuws voor Marcel Beltran! Zijn documentaire La opción cero, die afgelopen editie te zijn was bij World Cinema Amsterdam en mede ondersteund werd door Go Cuba! heeft afgelopen weekend op 2 festivals de prijs voor de Beste Film gewonnen: bij FIDBA in Argentina en Miradasdoc op Tenerife, Spanje.

La opci贸n cero

De beelden van Cubanen die in krakkemikkige bootjes de oversteek naar Florida waagden, staan nog op ons netvlies gebrand. Sinds die route is afgesloten, moeten Cubanen die geen toekomst meer zien in hun geboorteland een heel andere route nemen om in de VS te komen. Met een vliegtuigje reizen zij naar Guyana om vanaf daar via Brazilië of Venezuela en vervolgens Colombia verder naar het noorden te trekken. Het is een levensgevaarlijke tocht die door ondoordringbaar oerwoud voert. Velen van hen stranden in Panama, waar zij als illegalen in een vluchtelingenkamp in Panama City belanden.

Regisseur Marcel Beltrán, die in 2018 als jurylid nog te gast was bij WCA, zocht de vluchtelingen daar op om hun verhaal op te tekenen. Hij ontdekte dat veel van hen zelf hun reis op beeld hadden vastgelegd. In deze documentaire combineert hij zijn eigen opnames in het kamp met de soms choquerende beelden die de vluchtelingen zelf hebben gemaakt. Het resultaat is even indringend als schrijnend.

Beltran: "Deze film hebben we kunnen voltooien dankzij Go Cuba! Jullie steun voor de onafhankelijke Cubaanse cinema is heel belangrijk. Ik weet nog dat we vast zaten middenin de montage en daar kwam Go Cuba! Heel erg bedankt voor die steun, voor altijd."

Van harte gefeliciteerd met deze onderscheidingen, Marcel. Zeer verdiend!