Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN

World Cinema Amsterdam 2022: Cine Chile!

Een bijzonder focusprogramma rond de Chileense cinema tijdens WCA 2022.

Aankomende zomer presenteert World Cinema Amsterdam, in samenwerking met het team van Centro de Cine y Creacíon (CCC) uit Santiago de Chili, een bijzonder focusprogramma rond de Chileense cinema: Cine Chile.

Onderdeel van dit programma zijn titels als de Nederlandse première La Vaca que cantó una cancíon sobre el futuro (2022) van Francisca Alegría, Mis hermanos sueñan despiertos (2021) van Claudia Huaiquimilla en de debuutfilm Perro Bomba (2019) van Juan Cáceres.

Chili is een moderne strijdbare democratie met grote tegenstellingen, wat zich vertaalt in een rijk programma met bijzondere en spraakmakende films over (seksuele) identiteit, diversiteit & immigratie en verzet tegen dictatuur en hard bevochten democratie. Waarschijnlijk kennen filmliefhebbers de meest recente films van Pablo Larraƭn, maar Chili levert ieder jaar weer prachtige films op die steevast worden geselecteerd voor festivals als Berlijn, Cannes, Venetiƫ, Locarno en ons eigen IFFR die hier minder bekend zijn. Tijd om dit talent naar Nederland te halen en te presenteren.

Raymond Walravens - Directeur Rialto en curator World Cinema Amsterdam

Naast Cine Chile zijn ook de jaarlijks terugkerende WCA Competitie en GO CUBA! onderdeel van het festival. In de WCA Competitie zitten onder andere de Nederlandse première Baqyt (2022) van Askar Uzabayev en Casablanca Beats (2021) van Nabil Ayouch (uitgebracht door Cinéart). De korte film Tundra (2022) van José Luis Aparicio maakt deel uit van GO CUBA!

World Cinema Amsterdam 2022 vindt plaats van zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 augustus op de hoofdlocaties Rialto VU, Rialto De Pijp en De Balie.