NL
EN

Smullen op z'n Braziliaans met WCA-cateraar Sabor de Maria

Tijdens WCA 2022 eet je bij Maria een verrukkelijke Braziliaanse hap.

In een charmant pand middenin de Pijp bevindt zich "Sabor de Maria", dat zich in het Portugees vertaalt naar "de smaak van Maria". Hier kookt en verkoopt de van oorsprong Braziliaanse Maria Luiza Dourado sinds zestien jaar heerlijke gerechten uit de Braziliaanse keuken. Zestien jaar geleden nam ze het stokje van een andere Maria, die de winkel in 1997 opende. De geschiedenis van de winkel draait daarom om de smaak van de twee Maria’s.

Maria, die haar leven lang al werkte als kok, kookt hier zelfstandig de lekkerste Braziliaanse gerechten. Maria omschrijft Sabor de Maria als een echte buurtwinkel, waar buurtbewoners niet alleen komen om goed, gezond en goedkoop eten te halen, maar ook om pakketjes te laten bezorgen of sleutels achter te laten.

Wat voor lekkers staat er op het menu tijdens WCA? Een klein tipje van de sluier:

  • Feijoada, een bekend Braziliaans gerecht met een bijzonder verhaal. Feijoada is ontstaan in de tijd dat Brazilië nog een kolonie van Portugal was. Tot slaaf gemaakte mensen kregen van plantage-eigenaars de onderdelen van een varken die zij niet aten, zoals de huid, de staart en de oren. Samen met zwarte bonen en verschillende groentes ontstond er een goedkoop maar heerlijk gerecht, dat inmiddels is uitgegroeid tot één van de meest typische gerechten uit Brazilië.

  • Moqueca de peixe: een visstoofpot met koriander, tomaat en, voor de vegetariers, verschillende groentes uit de oven. Een traditioneel Braziliaans gerecht dat eeuwen geleden al werd gegeten door de Inheemse bevolking.

Naast eigenaar en chefkok is Maria ook een echte filmliefhebber en kijkt daarom ontzettend uit naar de samenwerking met World Cinema Amsterdam. Ze laat zich in de keuken graag inspireren door films. Voor haar is koken een maakproces – een oer-gevoel dat voortkomt uit liefde. Ditzelfde gevoel ervaart ze als ze geïnspireerd wordt door een mooie film. Liefde en aandacht is de basis van films, maar ook als kok in de keuken.