NL
EN

Deze WCA-films zie je nu & straks in de bios!

Heb je deze films gemist? Geen zorgen!

Niet alle films kunnen zien tijdens World Cinema Amsterdam 2022? Deze films draaien nu of verschijnen binnenkort in de filmtheaters.

Nu te zien

Casablanca Beats en Lingui, the Sacred Bonds zijn beiden nog even te zien in de bioscopen. Casablanca Beats van de Frans-Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch was onderdeel van het World Cinema Amsterdam Competitie-programma en gaat over de Marokkaanse oud-rapper Anas die jongeren leert zich, door middel van hiphop en de kunst van het rappen, uit te drukken.

Lingui, the Sacred Bonds van regisseur Mahamat-Saleh Haroun, die in 2006 te gast was bij WCA met Un homme qui crie, draaide mee bij de World Cinema Specials en gaat over Maria, de 15-jarige dochter van de Tsjadische Amina die zwanger raakt. Maria wil graag een abortus, maar dat is in Tsjaad vrijwel onmogelijk te regelen. Regisseur Haroun toont dit aan de kijker op ingetogen en menselijke wijze.

Naast de twee bovenstaande titels vinden daarnaast in totaal nog drie andere films uit de World Cinema Specials later deze maand en volgend jaar hun release in de Nederlandse bioscopen. Welke films dat zijn lees je hieronder.
 
 

Binnenkort te zien

Ningdu en Amigo Secreto zijn twee van de drie prachtige en veelgeprezen titels die eind deze maand al in de Nederlandse bioscopen verschijnen,  Jesús López zal vanaf begin 2023 te zien zijn:

Ningdu is een surrealistische popart-animatie van regisseur Lei Lei die het verhaal vertelt van een uiteengevallen Chinese familie en hun bijzondere, sterke onderlinge band. Filmmaker en animatiekunstenaar Lei Lei stort zich op het recente Chinese verleden, en met name dat van zijn familie, om betekenis aan het heden te kunnen geven, gebruikmakend van een zeer originele combinatie van animatietechnieken: van papieren knipsels tot bontgekleurde kleipoppetjes, en zelfs zijn hand verschijnt in beeld.

De onthutsende Braziliaanse documentaire Amigo Secreto van Maria Augusta Ramos laat haarfijn zien hoe democratie uitgehold wordt als rechterlijke waarborgen ontbreken. Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’ – het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders – de democratie over de hele wereld in gevaar brengt.

Begin 2023 kunnen ook bioscoopgangers dan eindelijk goed gaan zitten voor de Argentijnse film Jesús López van Maximiliano Schonfeld. Daarin voelt de doelloze tiener Abel steeds meer de drang om de rol van zijn overleden neef Jésus over te nemen. Schonfeld situeerde deze film in een plattelandsgemeenschap in Argentinië, waarbij hij invoelbaar maakt hoe het leven is voor de jongeren die er wonen. Deze psychologische benadering vermengt hij in dit verhaal over transformatie en verrijzenis met magisch-realistische elementen. Winnaar Best Latin American Film, Mar del Plata Film Festival.