NL
EN

GO CUBA! – Bekendmaking van prijswinnaars 2023

Jonge Cubaanse filmmakers visualiseren de actualiteit

De filmprojecten die dit jaar financiële ondersteuning zullen ontvangen van het GO CUBA!-programma zijn bekend!

In 2015 is door World Cinema Amsterdam in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken het stimuleringsfonds GO CUBA! opgezet, ter ondersteuning van onafhankelijk Cubaans filmtalent. Het fonds, dat in de afgelopen negenjaarruim 75filmprojecten heeft ondersteund (korte en langefilms, documentaires en speelfilms), isuitgegroeid tot een begrip onder jonge Cubaanse filmmakers. Veel van de ondersteunde films zijn vertoondop diverse internationale filmfestivals.

In 2019 is Cuba in een zware crisis beland – een crisis die tot op de dag van vandaag voortduurt. In 2022 beleefde Cuba een van de zwaarste jaren uit haar recente geschiedenis, wat onder meer leidde tot massale emigratie, vooral naar de Verenigde Staten. Ruim 250.000 merendeels jonge Cubanen verlieten het afgelopen jaar hun land op zoek naar een betere toekomst. De Cubanen die niet kunnen vertrekken, zien zich geconfronteerd met toenemende economische malaise, censuur en oppressie. Tegen deze achtergrond is het belangrijker dan ooit dat GO CUBA! de mogelijkheid heeft om acht projecten van jonge, onafhankelijke filmmakers te ondersteunen.

Dit jaar hebben we opvallend veel aanvragen ontvangen voor documentaireprojecten die inzoomen op de actuele situatie op Cuba, zowel in de grote steden als op het platteland. Meerdere filmprojecten zoomen in op mensen die om politieke, maatschappelijke of economische redenen Cuba hebben verlaten. Met het honoreren van die aanvragen wil het fonds dit jaar documentaires ondersteunen die een beeld geven van de actuele situatie. Waar het fictie betreft, ondersteunen we onder meer de tweede speelfilmvan Armando Capó Ramos, wiens eveneens door GO CUBA! ondersteunde debuutfilm Agostoop het Filmfestival van Toronto zijn wereldpremière beleefde.

De volgende acht projecten zijn dit jaar gehonoreerd:

Kort:
La Historia se escribe de noche - Alejandro Alonso Estrella
Caminar con Lola - Ariagna Fajardo Nuviola
Dani Elliot - Lisa Maria Velazquez Serrano
Agua y Acero - Grethel Nuez Curbelo
Bonsai o imagenes de una historia mal contada - Frank Lahera O'Callaghan

Lang:
Familia Isla - Abraham Jiménez Enoa & Claudia Calviñode la Torre
El regresado - Armando Capó Ramos
Gente de color o una definición estúpida - Yasmani Castro Caballero

Gerealiseerde projecten uit de meest recente GO CUBA!-lichtingen zullen op een nader te bepalen datum in een speciaal World Cinema Amsterdam-programma te zien zijn in Rialto De Pijp.