Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN

Grote prijswinnaar WCA 2022 Utama te zien bij Rialto

 Regisseur Alejandro Loayza mocht tijdens de Award-ceremonie van WCA 2022 maar liefst twee prijzen in ontvangst nemen: zowel de Jury Award als de Audience Award. Zijn film Utama is vanaf 8 juni te zien in de filmtheaters.

Over Utama

Het leven van Virginio en zijn vrouw Sisa, een ouder Quechua-stel, is er niet gemakkelijker op geworden nu het al heel lang niet meer geregend heeft op de plek waar zij al jaren wonen: het Hoogland van Bolivia. Ook de rivier in de buurt begint op te drogen. En water is juist essentieel voor hun bestaan als lamaherders. Eigenlijk hebben ze geen andere keuze dan te verhuizen naar de nabijgelegen hoofdstad La Paz, waarvan ook hun bezoekende kleinzoon Clever ze probeert te overtuigen. Maar ze willen helemaal niet weg; hun leven daar is misschien karig, het is het leven waarvan ze houden.

Wie over klimaatverandering hoort, zal niet snel denken aan de gevolgen ervan voor het leven op de hoogvlakte van de Andes. De Boliviaanse regisseur Alejandro Loayza Grisi laat in dit sublieme, zelfgeschreven debuut zien dat ook hier de gevolgen verstrekkend zijn. En hij doet dat in een meditatief tempo en in adembenemend mooie beelden. De film werd dan ook talloze keren bekroond.

Voorpremière bij Rialto VU

Voor wie niet kan wachten tot de officiële release is er goed nieuws. Utama is aankomend weekend - zaterdag 3 en zondag 4 juni - alvast in voorpremière te zien bij Rialto VU.

Koop je tickets hier.