Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Programma Blokkenschema Nieuws Info
NL
EN

World Cinema Exchange Award

Nieuwe award in samenwerking met Het Filmgesprek.

Naast onze World Cinema Jury Award voor de beste competitiefilm en de World Cinema Audience Award voor de hoogst gewaardeerde publieksfilm, is er dit jaar een gloednieuwe award bijgekomen: de World Cinema Exchange Award, in samenwerking met Het Filmgesprek.

Deze award geeft spraakmakende films over onze mens- en wereldbeelden een (extra) podium. De award wordt uitgereikt aan een film uit het WCA-programma die uitdaagt het gesprek aan te gaan over wat het betekent om mens te zijn. De regisseur van de winnende film krijgt €2.500 voor zijn volgende film. De genomineerde films vormen een dwarsdoorsnede van het festival en draaien na afloop in de Nederlandse filmtheaters:

Divino Amor - Gabriel Mascaro 

Monos - Alejandro Landes 

Nuestro tiempo - Carlos Reygadas 

Rojo - Benjamin Naishtat 

Sibel - Çağla Zencirci & Guillaume Giovanetti 

The Swallows of Kabul - Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mévellec 

Temblores - Jayro Bustamante 

A Tale of Three Sisters - Emin Alper 

An Unexpected Love - Juan Vera 

 

Ontmoet de jury

JAËLA ARIAN (1995) studeert Biologie aan Wageningen University & Research. Ze is oprichter van filmplatform LA RIOT, dat in samenwerking met Rialto wereldcinema toegankelijk maakt voor een jonger publiek. Daarnaast werkt Jaëla in het Heerenstraat Theater in Wageningen. In 2015 was ze jurylid van Venice Days op het Internationaal Film Festival van Venetië.

BOAZ VAN LUIJK (1979) werkt als filmrecensent voor het Nederlands Dagblad. Vanuit zijn studies Personeelwetenschappen en Theologie weet hij steeds weer verbanden te leggen tussen films en levensvragen. Hij organiseert en leidt al jarenlang een maandelijks filmgesprek in zijn woonplaats Dordrecht. Daarnaast is hij eigenaar van De Verwandering, bureau voor Zingeving en Ontwikkeling.

IOANA POPESCU (1993) is een PhD student aan The School of Social and Political Science van de Universiteit van Edinburgh. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen esthetische ervaringen en het proces van re-humanisering. Ze is geïnteresseerd in hoe wereldcinema interculturele dialogen mogelijk maakt. Naast haar studie, is Ioana mede-ontwikkelaar van interactieve dansvoorstellingen, waarin de interactie tussen mensen onderling en met hun omgeving onderzocht wordt.

De World Cinema Exchange Award wordt mogelijk gemaakt door Het Filmgesprek, een initiatief dat filmkijkers uitnodigt de beleving van films te onderzoeken en te verdiepen met gesprekken over films en levensvragen.