NL
EN

Deze WCA films uit 2023 zie je nu bij jou in de buurt

Film gemist? Geen zorgen!

Niet alle films kunnen zien tijdens World Cinema Amsterdam 2023? Deze films draaien nu in de filmtheaters.

Numb

De Iraanse wet schrijft voor dat jongens en meisjes strikt gescheiden onderwijs moeten volgen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de kleuterschool; daar zitten jongen en meisjes wel door elkaar. De zesjarige Roham, die in het laatste jaar van de kleuterschool zit, begint nieuwsgierig te worden naar intieme relaties. De schooldirecteur huurt daarop een geestelijke in om de kinderen de juiste ethische en religieuze normen bij te brengen; een opmaat naar hoe hun leven er later uit zal zien. Maar Roham blijft nieuwsgierig en ontdekt duistere geheimen in het leven van pestkop Azad en het stille meisje Rana.

Na Paat (2013) is dit de tweede speelfilm van de Iraanse filmmaker Amir Toodehroosta, een gevoelig verhaal waarin de onschuld van een kind botst met de rauwe werkelijkheid van volwassenen. Ook al vertelt hij het verhaal door de ogen van de kinderen, het wordt duidelijk dat alles draait om de tegenstelling tussen vrijheid en verstikkende staatscontrole.

Tótem

De zevenjarige Sol brengt de dag door in het oude huis van haar grootvader, terwijl haar liefdevolle familie druk in de weer is met de voorbereiding van een groots verrassingsfeest voor Sols vader Tona. Op deze broeierige dag maken haar temperamentvolle tantes alles klaar om hem een onvergetelijke verjaardag te bezorgen, terwijl zij zich vermaakt met alle dieren en beestjes in en om het huis. Wanneer de zon ondergaat en gasten binnendruppelen, maakt de vrolijke drukte plaats voor een ongrijpbare melancholie. Het feest bruist van liefde maar heeft ook een bitterzoete bijsmaak.

Deze tweede, inmiddels meermaals bekroonde speelfilm van de Mexicaanse regisseur Lila Avilés is een meer dan waardige opvolger van haar debuutfilm La camarista, waarmee ze in 2019 de WCA Juryprijs in de wacht sleepte. Tótem viert het leven op intieme wijze en toont hoe ieder verschillend omgaat met loslaten, terwijl ze tegelijk proberen te genieten van elke seconde die het leven telt.