NL
EN

Seven Winters in Tehran keert terug

Winnaar WCA Publieksprijs 2023 exclusief nog een paar keer te zien bij Rialto en De Balie.

Tijdens de afgelopen editie van World Cinema Amsterdam, nog maar een paar weken geleden, was er een speciaal filmprogramma gewijd aan de positie van vrouwen in Iran – Strong & Unwavering: Women of Iran. Aanleiding was de gewelddadige dood van de jonge Mahsa Amini, die gearresteerd werd omdat zij haar hoofddoek niet op de 'juiste' wijze droeg. Op het politiebureau werd ze mishandeld, met noodlottige gevolgen. Deze zaterdag is het precies een jaar geleden dat ze overleed.

Winaar World Cinema Amsterdam Publieksprijs

Het was niet de eerste keer dat zoiets gebeurde. In 2007 werd de 19-jarige studente Reyhaneh Jabbari ter dood veroordeeld nadat zij de man die haar wilde verkrachten had doodgestoken. Een van de films uit het Women of Iran-programma vertelt haar schrijnende verhaal: Seven Winters in Tehran. Deze documentaire maakte een diepe indruk tijdens WCA en werd dan ook bekroond met de WCA Publieksprijs met een score van 4,7 op een schaal van 5. De Duitse filmmaakster Steffi Niederzoll was op het festival aanwezig en kon de prijs zelf in ontvangst nemen.
 
Haar film wordt helaas in Nederland niet uitgebracht, dus wie deze niet tijdens het festival heeft gezien, zou hem niet meer te zien krijgen, ware het niet dat Rialto deze indringende documentaire nogmaals gaat vertonen.