NL
EN

Festival World Cinema Amsterdam stopt

Gelukkig staan de meer dan waardige opvolgers klaar in de startblokken.

In het Engels bestaat een even mooi als verdrietig gezegde: All good things must come to an end. En dit geldt nu ook voor Rialto's festival World Cinema Amsterdam (WCA). Vanaf 2010 vond dit zomerse  festival (bijna) jaarlijks plaats in augustus. De oogst: dertien mooie en inspirerende edities, met ruim 500 korte en lange films uit alle delen van de wereld. Daarnaast hebben we  talloze regisseurs naar het festival laten overkomen om hun werk aan het publiek te presenteren, en veel  jong, nog onontdekt filmtalent in de schijnwerpers gezet.

Het organiseren van een groot festival als WCA is een arbeidsintensieve onderneming. De afgelopen jaren zijn de kosten dermate gestegen dat we terug naar de tekentafel zijn gegaan. Want we willen onze passie voor cinema uit de hele wereld met het publiek blijven delen.

Rialto heeft daarom besloten om per 2024 anders en misschien wel effectiever films van over de gehele wereld te gaan inzetten. Dit doen we door verspreid over het jaar compacte programma's te presenteren, waardoor we beter en sneller op de actualiteit kunnen inspelen.

De laatste WCA-editie in 2023 telde drie speciale programma's die de inspiratie vormen voor drie nieuwe programmalijnen:

1. See This

De afgelopen zomer presenteerde WCA een selectie van de favoriete films van kunstenaar en filmmaker Felix de Rooy: De keuze van Felix de Rooy. Hij had vier klassiekers uitgekozen, vier cinematografisch interessante en maatschappelijk relevante films. En dat willen we vaker doen: het vertonen van inspirerende, schurende en vernieuwende films in een programma dat door een (gast)curator met de juiste expertise is samengesteld. Kortom: films die je gezien moet hebben.

2. Come Closer

Een van de voornaamste doelstellingen van WCA was het zoeken naar verbinding met de ander, waar deze ook vandaan komt. Film is bij uitstek een medium dat je inzicht kan geven in andere culturen, dat laat zien welke politieke en sociale problemen ergens spelen. In de afgelopen editie van WCA hadden we aandacht voor de (penibele) positie van vrouwen in het huidige Iran: Strong & Unwavering: Women of Iran – een prachtig programma dat veel aandacht trok. In de toekomst zullen we vergelijkbare programma's brengen, altijd samengesteld in samenwerking met partijen uit binnen- en buitenland die direct betrokken zijn.

3. We Are Here

We hadden het al vermeld, maar ook het presenteren van jong en nieuw Nederlands talent, al dan niet met roots elders,  was een van de speerpunten in het programma van WCA. Neem de Iraans-Nederlandse filmmaker Sam Yazdanpanna, wiens werk afgelopen zomer over het voetlicht werd gebracht. En ook dit zullen we blijven doen. Wie die makers zullen zijn, is nu nog niet bekend, maar zeker is dat het gaat om makers met visie, durf en creativiteit, makers die ons nieuwe en verrijkende vergezichten zullen bieden.

Samengevat: het festival stopt helaas, maar gelukkig staan de meer dan waardige opvolgers klaar in de startblokken.

Wil jij op de hoogte blijven?

Krijg je niet genoeg van films uit verre landen? Of ben je benieuwd naar de drie nieuwe programmalijnen die later bij Rialto te zien zijn? Volg Rialto dan op Instagram, abonneer je hieronder op de nieuwsbrief of neem een kijkje op de website voor de huidige programmering.

Website Rialto