NL
EN
Bekijk de trailer

Black Orpheus

De klassieke Griekse mythe Orpheus en Eurydice sprankelend vormgegeven tegen de achtergrond van het carnaval van Rio de Janeiro in de jaren '50. Winnaar o.a. Gouden Palm.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Black Orpheus (Orfeu negro)

Het carnaval in Rio is losgebarsten, de straten zijn gevuld met wervelende kleuren, dans en beweging. Te midden van al deze onstuimigheid arriveert Eurydice van het platteland. Ze is weggelopen van huis omdat daar een man naar haar op zoek was, en ze is bang dat deze haar wil vermoorden. Elders is trambestuurder Orfeu aan het werk; hij is verloofd met Mira, althans dat denkt ze. Als Eurydice en Orfeu elkaar ontmoeten, slaat de vonk direct over: de twee worden smoorverliefd op elkaar. Dat valt bepaald niet goed bij Mira. Dan is Eurydice ineens verdwenen… Orfeu gaat haar zoeken.

Deze sprankelende bewerking van de klassieke Griekse mythe Orpheus en Eurydice was een enorm internationaal succes, waaraan de swingende soundtrack vol heerlijke bossa nova van Antônio Carlos Jobim en Luiz Bonfá zeker heeft bijgedragen. Regisseur Marcel Camus won niet alleen Cannes’ Gouden Palm, maar ook de Golden Globe en Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Met Marpessa Dawn en Breno Mello.

Inleiding door Felix de Rooy

Zo 27 aug | 16:00 | Rialto De Pijp | In samenwerking met Vereniging Antilliaans Netwerk

Open Air

Marcel CAMUS (1912–1982, France) initially studied art before spending time in a PoW camp during WWII. Before directing films, he assisted filmmakers including Jacques Feyder, Luis Buñuel and Jacques Becker. He directed nearly a dozen films including Black Orpheus, which won the Palme d'Or at the 1959 Cannes Film Festival and the 1960 Academy Award for Best Foreign Language Film.