Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

La camarista - WCA Jury Award Winner

Eve werkt als kamermeisje in een chique hotel in Mexico Stad. Ze maakt lange dagen, maar verdient weinig. Natuurlijk droomt ze van een beter leven, maar hoe groot is de kans daarop?

Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

La camarista

De sociale ongelijkheid in Mexico is groot. Terwijl ruim de helft van de bevolking onder het bestaansminimum leeft, baadt een klein aantal rijken in ongekende weelde. Regisseur Lila Avilés illustreert in haar eerste speelfilm deze scherpe tegenstelling aan de hand van de dagelijkse routine van kamermeisje Eve (Gabriela Cartol), die in het uiterst luxe Hotel Presidente Internacional in Mexico-Stad werkt.

In een bijna documentaire stijl observeert de camera wat Eve, een vrouw van weinig woorden, de hele dag doet. Terwijl de gasten haar niet of nauwelijks zien staan, werkt ze hard en dat maakt haar geliefd bij haar directe collega's. Ooit hoopt ze te mogen werken op de 42e verdieping, waar zich de echt luxe suites bevinden, maar de kans daarop is klein aangezien ze niemand in de leiding van het hotel kent. Naast haar werk volgt ze een opleiding in de avonduren; een beter leven voor haar zoon is veruit haar grootste droom.

La camarista won de Juryprijs tijdens de 10de editie van World Cinema Amsterdam afgelopen augustus. De film heeft geen distributeur in Nederland maar er is nog een laatste kans om La camarista te zien. De prijswinnaar wordt eenmalig vertoond in Rialto.

LILA AVILÉS (1982, Mexico) studied direction, performing arts and film writing in Mexico, moving into film directing having acted and directed in the theatre. Her debut feature La camarista had its world première at Toronto 2018 and its European première in the New Directors competition in San Sebastian, before winning the Golden Gate New Directors Award in San Francisco 2019.