Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Tjoet Nja’ Dhien

In 1871 namen de Nederlanders de macht over in Atjeh, maar de Atjeeërs legden zich daar niet bij neer. Tjoet Nja' Dhien, nu beschouwd als nationale heldin, was een van de belangrijkste verzetsleiders
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Tjoet Nja’ Dhien

De Indonesische filmrecensent Ade Irwansyah bestempelde in 2006 deze film als 'de topprestatie van de Indonesische filmindustrie tot nu toe'. Met een meeslepend verhaal, prachtig camerawerk, ware helden en geloofwaardige schurken, en de immens populaire Christine Hakim in de hoofdrol lijkt dit oordeel niet meer dan terecht.

In 1871 kwam er een eind aan de onafhankelijkheid van het sultanaat Atjeh in het noorden van Sumatra toen de Nederlanders het onder koloniaal bewind stelden. De Atjeeërs moesten hier echter niets van weten en verzetten zich hevig, wat twee jaar later leidde tot een bloedige oorlog. Teukoe Oemar, een van de belangrijkste verzetsleiders, trouwde in 1880 met Tjoet Nja Dhien, die zelf ook deel uitmaakte van de verzetsbeweging. Toen Oemar omkwam, wierp zij zich op als de nieuwe, charismatische en onbevreesde leider, en bleef dat tien jaar. Haar daden werden legendarisch, in 1964 werd zij uitgeroepen tot nationale heldin. Regisseur Eros Djarot vertelt haar verhaal.

Tjoet Nja' Dhien is te zien in een volledig gerestaureerde versie, waaraan sinds 2017 gewerkt is door EYE Filmmuseum en het Indonesian Film Center Foundation, in nauwe samenwerking met regisseur Eros Djarot en producent Alwin Abdullah.

Met inleiding door Lara Nuberg (www.gewooneenindischmeisje.nl)

EROS DJAROT (1950, Indonesia) is an Indonesian songwriter, director and politician who studied at the London International Film School. Having composed soundtracks for many films, including the successful Badai Pasti Berlalu, he made his directing debut in 1988 with the multi-award-winning Tjoet Nja' Dhien – Indonesia's submission for the Best Foreign Language Film Oscar and a Caméra d'Or nominee at Cannes 1989.