NL
EN
Bekijk de trailer

Mitra

Haleh vluchtte ooit van Iran naar Nederland nadat haar dochter Mitra was geëxecuteerd. 37 jaar later komt ze op het spoor van Leyla, de vrouw die destijds haar dochter heeft verraden.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Mitra

On Mon August 30 with English subs at 8:20 pm

De Iraanse Revolutie van 1979 kostte het leven aan de jonge Mitra. Zij werd twee in 1981 verraden en geëxecuteerd. Haar moeder Haleh ontvluchtte het land en belandde in Nederland, waar zij nu al tientallen jaren een succesvol en rustig bestaan leidt. Aan die rust komt abrupt een eind als Leyla in Nederland opduikt. Haleh weet het zeker: zij was het die haar dochter verraden heeft.. Maar Leyla, zelf een liefhebbende moeder, lijkt Haleh niet te herkennen. Hoe zeker is Haleh van haar zaak? Met de hulp van haar broer Moshen probeert ze achter de waarheid te komen.

De Iraans-Nederlandse regisseur Kaweh Modiri baseerde het verhaal op zijn gelijknamige roman uit 2020 over zijn familiegeschiedenis. Hij benadrukt, ook al liggen feitelijke gebeurtenissen ten grondslag aan dit verhaal, dat het hier om fictie gaat, een onderzoek naar de betrouwbaarheid van het geheugen en de rol die de geschiedenis in ons leven speelt. Komen we er ooit van los?