NL
EN
Bekijk de trailer

La femme au couteau

Regisseur Timité Bassori, die zelf de hoofdrol vertolkt, koppelt in deze onlangs gerestaureerde film Freudiaanse motieven aan een traditionele Afrikaanse verhaalstructuur.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

La femme au couteau

In 1969 vond de eerste editie plaats van het Festival panafricain du cinéma et de la télévision de Ouagadougou in Burkina Faso. Een van de film die daar zijn wereldpremière beleefde was La femme au couteau van de Ivoriaanse regisseur/acteur/schrijver Timité Bassori. In deze film koppelt Bassori, die zelf de hoofdrol vertolkt, Freudiaanse motieven aan een traditionele Afrikaanse verhaalstructuur. De klassieker is onlangs volledig gerestaureerd.

Een jonge Ivoriaanse intellectueel is na een lang verblijf in Europa teruggekeerd naar zijn vaderland. Niet alleen kost het hem veel moeite zich aan te passen, ook kampt hij met ernstige seksuele remmingen, die het gevolg zijn van een wel heel strenge opvoeding. Voortdurend wordt hij achtervolgd door een visioen van een vrouw die zwaait met een imponerend groot mes. Verlamd van angst lukt het hem niet om een relatie met een vrouw aan te gaan. Ook al probeert hij van alles om van het visioen af te komen, niets helpt.

Restored in 2019 by Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata and The Film Foundation’s World Cinema Project. Funding provided by the Hobson/Lucas Family Foundation. This restoration is part of the African Film Heritage Project, created by The Film Foundation, FEPACI and UNESCO – in collaboration with Cineteca di Bologna – to help locate, restore, and disseminate African cinema.

TIMITÉ BASSORI (1933, Ivory Coast) is a ground-breaking African writer, director and former actor. His sole fiction feature as a director – and sole fiction film apart from the experimental short Sur le dune de la solitude (1964) – the psychological thriller La femme au couteau (1969) was the first fiction feature made in the Ivory Coast, and is considered a classic of African cinema.