Programma 2022 Nieuws Info
NL
EN
Bekijk de trailer

Go Cuba! - Programme 1: La opciĆ³n cero

Regisseur Marcel Beltrán zocht Cubaanse vluchtelingen op in een vluchtelingenkamp in Panama City om hun schrijnende verhaal op te tekenen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Go Cuba! - Programma 1: La opciĆ³n cero

De beelden van Cubanen die in krakkemikkige bootjes de oversteek naar Florida waagden, staan nog op ons netvlies gebrand. Sinds die route is afgesloten, moeten Cubanen die geen toekomst meer zien in hun geboorteland een heel andere route nemen om in de VS te komen. Met een vliegtuigje reizen zij naar Guyana om vanaf daar via Brazilië of Venezuela en vervolgens Colombia verder naar het noorden te trekken. Het is een levensgevaarlijke tocht die door ondoordringbaar oerwoud voert. Velen van hen stranden in Panama, waar zij als illegalen in een vluchtelingenkamp in Panama City belanden.

Regisseur Marcel Beltrán, die in 2018 als jurylid nog te gast was bij WCA, zocht de vluchtelingen daar op om hun verhaal op te tekenen. Hij ontdekte dat veel van hen zelf hun reis op beeld hadden vastgelegd. In deze documentaire combineert hij zijn eigen opnames in het kamp met de soms choquerende beelden die de vluchtelingen zelf hebben gemaakt. Het resultaat is even indringend als schrijnend.

WCA x De Balie

Deze film is ook te zien bij De Balie op 23 augustus. Klik hier voor tickets.

MARCEL BELTRÁN (1985, Cuba) has been both a festival guest and jury member at WCA. His short Casa de la noche screened here in 2016, and in 2018 his documentary El desaparecido screened as a work-in-progress. His latest documentary La opción cero – again co-produced with support from Go Cuba! – portrays what Cuban refugees go through trying to reach the US.