Programma Blokkenschema Agenda Nieuws Info
NL
EN

Go Cuba! – Bekendmaking van prijswinnaars 2021

World Cinema Amsterdam ondersteunt voor de 7e keer Cubaans filmtalent

 Vandaag - 30 april 2021 - is bekend geworden welke projecten financiële ondersteuning zullen ontvangen van het GO CUBA!-programma. Dit jaar zijn opvallend veel fictiefilms gehonoreerd.

De projecten

Het ondersteunen van (jong) filmtalent staat hoog in het vaandel van World Cinema Amsterdam en dat geldt uiteraard ook voor onafhankelijke Cubaanse filmmakers. Daarom werd in 2015 in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken GO CUBA! opgezet, een stimuleringsfonds voor precies die filmmakers.

Het fonds, dat in zeven jaar ruim vijftig filmprojecten heeft ondersteund (korte en lange films, documentaires en speelfilms), is uitgegroeid tot een begrip onder jonge Cubaanse filmmakers. Veel van de ondersteunde films zijn inmiddels op diverse internationale filmfestivals te zien geweest.

Dit jaar zijn er 46 aanmeldingen binnengekomen, waarvan 26 voor korte films en twintig voor lange films. Hieruit zijn de volgende zes korte en twee lange filmprojecten geselecteerd:

Kort:                                                                                                       

El encargado – Ricardo Figueredo Oliva                                                   

Un pájaro voló – Leinad Pájaro De la Hoz                                               

Welcome Mari – Pilar Natalí Cardet Ricardo

Si alguna vez – Annia Quesada Milord

Libertad – Carla Rodríguez Herrera

Parece Sangre – Rellis Rafael Guedes García

Lang:

Los caídos – Damián Sainz Eduardo

El Puerto – Claudia García

Naast de bijzondere documentaire El Puerto, zijn er ditmaal opvallend veel fictiefilms gehonoreerd. Verder zijn er meerdere projecten ingediend met LGBTQI-gerelateerde onderwerpen, waarvan GO CUBA! de meest interessante heeft geselecteerd.

Bij de start in 2015 was het een van de doelstellingen om meer vrouwelijke Cubaanse filmmakers te stimuleren hun filmprojecten in te dienen. Die doelstelling is gehaald: dit jaar is 50% van de gehonoreerde projecten afkomstig van vrouwelijke regisseurs, van wie een aantal hun filmdebuut maakt.

Doordat het festival World Cinema Amsterdam in 2020 vanwege de coronapandemie kwam te vervallen, zullen bij de komende WCA editie (19 – 28 augustus 2021) extra veel Cubaanse films uit het GO CUBA!-programma te zien zijn.